2 241 8

Как Горбачов обяви разпада на СССР (Видео)

Венцислав Михайлов

Скъпи съотечественици! Съграждани! Във връзка със създалата се ситуация от образуването на Общността на независимите държави, аз прекратявам своята дейност като президент на СССР.

Вземам това решение от принципни позиции... С тези думи първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов на 25 декември 1991 г. обявява разпада на СССР.

Това е краят на една от най-необичайните, удивителни и странни империи в световната история, на империята, която победи нацистка Германия и изпрати първия човек в Космоса, която обаче погуби милиони хора, сменяйки един след друг тиранични лидери.

Сегашният президент на Русия Владимир Путин определи края на СССР като „най-голямата геополитическа трагедия”.

Русия


Още по темата

 • Откъде са парите, Михаил Сергеевич?

  Откъде са парите, Михаил Сергеевич?

  Скандал възникна в Германия около една луксозна вила в баварските Алпи, която се предлага за продажба. И още един - в Англия, където в къща на ...
  6.03.2017
  3 607
  19

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кики
  Отговор
  1 15:22  25.12.16
  Путин каза :Най - голямата геополитическа трагедия. Прав е.Винаги разпада на едно семейство е трагедия.Също както и в живота. Ако ЕС се разпадне, също ще е трагедия, колкото и недостатъци да има. Без него ще е по - лошо.

  Коментиран от #3, #6

 • Kcaniba
  Отговор
  2 16:09  25.12.16
  Геополитически та трагедия в Украина е от 25 години, всички събштия там, са прекият резултат на тази раздяла!!! Некомпетентност, недалнвидното, лошо планираното разделяне на СССР е довело до десетки конфликти, горещи точки и геополитически клопки!!! Крим, Донбасс и Одесса са само в Украина!!! 50 милиона руси и рускатоворящи хора са осъмнали без Родина!! Превърнали са се в чужди, в окупатори в родните си домове и градове!!!! Всичко случващото днес е резултат от действията на Горбачов, Елцин и останалите рредатели!!!

  Коментиран от #5

 • Спиро
  Отговор
  3 16:26  25.12.16

  До коментар #1 от "Кики":

  Малко популизъм не вреди. Трагедия е в зависимост от гледната точка. За литовци, естонци, латвийци и пр. очевидно не е. Украинците също искат да са независими. Винаги е по-добре да чуеш хората какво иска, а не да се изказваш на базата на изданията които си чел по Политическа подготовка в КГБ (имам в предвид Другаря Путин)
 • Мършата
  Отговор
  4 16:54  25.12.16
  Най-щастливия ден в живота ми е този в който рухна империята на злото. От щастие така скочих, че едва не си разбих главата в тавана! Но колко трагедии оставиха зад себе си тия проклетници презряни, тая гнусна зган, само Чернобилската авария стига, и до днес отровата на КОМУНЯГИТЕ мръсни се носи по Земята! КОМУНЯГИТЕ са срам и позор за човечеството! Но нещата вече си идват на мястото - Полша яростно се бори срещу всичко КОМУНЯШКО, Литва, Естония, Латвия следват светлия и пример, Украйна повече от всички достойна за уважение и респект благодарение на декомунизацията и борбата срещу комунизма за която дай Бог, скоро да влезе в Европейското семейство! Румънците също идеално мразят комунизма за което също искрено ги обичам

  Коментиран от #7


 • onq s konq
  Отговор
  5 16:57  25.12.16

  До коментар #2 от "Kcaniba":

  Напълно прав си,ама казвай как да възродим отново великия СССР,защото знайно е,че БЪЛГАРО-СЪВЕТСКАТА ДРУЖБА Е КАТО СЛЪНЦЕТО И ВЪЗДУХА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД... и не се издържа вече!
 • Чакала
  Отговор
  6 20:07  25.12.16

  До коментар #1 от "Кики":

  Това е така но в онова време Горбачов не би могъл да направи нищо друго, държавите от бившия соц. блок смятаха че ако се разделят от СССР ще цъфнат, уви комунизмът така беше построил нещата че неговите фигури от ДС и силови структури направиха най дивият капитализъм и трябваше минат 25 години за де се заличи тяхното влияние, а за ограбените държавни средства едва ли ще има възмездие
 • а помните ли едно време
  Отговор
  7 21:40  25.12.16

  До коментар #4 от "Мършата":

  Ти си готов за шеф на пропагандата в която и да е държава и при какъвто и да е режим, жалките писания на "оня с коня" просто бледнеят пред мащабния размах на гениалното ти виртуално перо, жалко че си се писал с такъв нелицеприятен ник, но явно той отразява част от същността ти(в което изобщо не се съмнявам). П.П.Да беше скочил малко по-високо навремето, сега можеше да има един виртуален виртуоз по-малко.
 • Тошибиян
  Отговор
  8 23:42  25.12.16
  Щели да са независими хахаха...нема такова нещо на таз планета като независим...като не искаш да си зависим от партииния секретар ше си зависим от банката и шефа си дето преследва само печалби а тва значи нещасни хора

Напиши коментар:


Публикувай