27 Декември, 2016 08:53 1 067 0

Човешка грешка е причинила авиокатастрофата в Колумбия

  • колумбия-
  • авиокатастрофа-
  • самолет-
  • човешка грешка-
  • чапекоензе-
  • разследване

загинаха 71 души, сред които и почти целия футболен отбор "Чапекоензе"

Човешка грешка е причинила авиокатастрофата в Колумбия - 1
Снимка АП/БТА

Грешки на пилота, авиокомпанията и боливийския регулатор са причина за самолетна катастрофа в Колумбия, при която загинаха 71 души миналия месец, включително повечето играчи от бразилския футболен отбор Чапекоензе, съобщиха колумбийските авиационни власти, цитирани от Ройтерс.

Самолетът, управляван от чартърната компания Ламия, базирана в Боливия, се разби на горист хълм в близост до Меделин, защото пилотът не е успял да задържи курса и не е съобщил за повредата в двигателя, причинена от липсата на гориво, докато не е станало твърде късно, съобщиха авиационните власти.

"Изключихме техническия фактор от причините за инцидента, всичко се дължи на човешка грешка, прибавена към фактора административно управление на компанията и организацията на полетите от властите в Боливия", съобщи колумбийският секретар по авиационна безопасност Фреди Бонила пред журналисти.

Авиационните власти в Боливия и авиокомпанията "са приели условия за полета, представени в плана за него, които са били неприемливи", каза още Бонила и добави, че освен липсата на гориво, самолетът е бил претоварен и не е бил сертифициран да извършва полети на височината, на която е бил фаталният полет.

Предварителните заключения на колумбийското разследване съвпадат с твърдения на боливийските власти от миналата седмица, че Ламиа и пилотът на самолета са пряко отговорни за произшествието.

Густаво Варгас Гамбоа, главен изпълнителен директор на Ламиа, беше арестуван и очаква съдебен процес по обвинение в непредумишлено убийство.

Синът му Густаво Варгас Вилегас, бивш официален представител на боливийските авиационни власти, също е задържан по обвинения в злоупотреба с власт, свързана с даването на лиценз на катастрофиралия самолет. Той, също като баща си, твърди, че е невинен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА