Last news in Fakti

27 Декември, 2016 14:10 2 186 17

Румънският президент отказва да назначи мюсюлманка за премиер

  • клаус йоханис-
  • румъния-
  • премиер-
  • кандидат-
  • мюсюлманка-
  • сдп - алде-
  • парламент-
  • севил шайде

Йоханис е поискал от управляващата коалиция да издигне нов кандидат за поста

Румънският президент отказва да назначи мюсюлманка за премиер - 1
Снимка АП/БТА

Румънският президент Клаус Йоханис отказа да назначи мюсюлманка за премиер на страната, пише информационният сайт Romania Iinsider.

Той е поискал от двете партии, с най-много представители в парламента — Социалдемократическата (СДП) и Алиансът на либералите и демократите (АЛДЕ) — да излязат с друго предложение.

Номинацията на Севил Шайде, румънска мюсюлманка от турски произход, бе представена пред президента на 21 декември от управляващата коалиция СДП-АЛДЕ.

"Аз внимателно прецених аргументите "за" и "против" и реших да не приема това предложение. Затова призовавам коалиция СДП-АЛДЕ да избере друг кандидат", заяви президентът във вторник, в кратко публично изявление.

Съгласно Конституцията на Румъния, президентът назначава избрания от кабинета министър-председателя, след консултации с партията или коалицията, която е получила абсолютно мнозинство в парламента.

Ако Йоханис бе приел номинацията ѝ тя щеше да стане първата жена премиер в историята на Румъния, както и първият представител на мюсюлманската общност в страната, който бива назначен на тази длъжност.

Лидерът на СДП Ливиу Драгня миналата седмица заяви, че Севил Шайде е единственото предложение на Социалдемократическата партия и нямат резервен кандидат.

Севил Шайде е работила в местната администрация и името ѝ за първи път се появи в общественото пространство, когато бе назначена за министър на регионалното развитие, на мястото на самия Драгня през май 2015 г. Съпругът ѝ очевидно е поддръжник на сирийския президент Башар Асад, лидер, чиято власт е била оспорена от САЩ и други западни страни, според румънска група за разследваща журналистика RISE Project.

Бившият президент Траян Бъсеску предупреди Клаус Йоханис да не назначава Шайде за премиер, но не заради самата нея, а заради съпруга ѝ.

Социалдемократическата партия (СДП) спечели повече от 45% от гласовете по време на парламентарните избори в страната, които се проведоха на 11-ти декември. Заедно с по-малкия си съюзник — Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ), тя получи мнозинство в парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдааа

    14 6 Отговор
    И правилно!
  • 2 909 БЪЛГАРИЯ

    16 5 Отговор
    БРАВО ТОЧНО ТАКА ! И В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА НЯМА ТУРСКА ПАРТИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 3 хайл

    14 5 Отговор
    Браво на мамалигите-кога ще ги стигнем???
    Нашия премиер тука е придворното дупе за ежедневни удоволствия на Ердоганя....
  • 4 СтарТИРаджия

    10 2 Отговор
    За съжаление дойде и този момент в Европа - трябва да пазим ценностите, дори на моменти да "гори" и питомно /може жената да е точна, но.../!
  • 5 сноу

    12 5 Отговор
    Що за глупости вилнеят из тая побъркана Европа бе ...Това е направо АБСУРДИСТАН...В коя мюсюлманска държава, ще им дойде на ум да сложат християнин за зам. министър ,камо ли за нещо по-вече...
  • 6 браво

    12 5 Отговор
    Браво!!!
    Всякакви други коментари са излишни!
    Нашите мишки и продажници да взимат приемер!
  • 7 Нико

    4 4 Отговор
    Браво
  • 8 До сноу

    5 0 Отговор
    В Ирак,преди да се намесят американците.
  • 9 ЗЮЕ

    8 4 Отговор
    Господи, какво се случва!?? Света тотално се е побъркал! Мюсюлманка от турски произход предложена за премиер на Румъния - страна членка на европейския съюз!! Май наистина е време за армагедон!
  • 10 Петър Папазов

    5 1 Отговор
    Язък! А Местан толкова ги похвали!
  • 11 Факта

    10 1 Отговор
    След като прочетох коментариите мисля, че никой дотук не е схванал смисъла на написаното? Идеята е, че жената е отхвърлена не, защото е мюсюлманка, а защото съпругът и харесвал Башар Асад... Значи причината е, че управляващите не искат Румъния да има министър и кабинет, който да поддържа Башар Асад. А всеизвестно е, че Асад е светски лидер, аз лично не го познавам, нито мога да се закълна какъв е, но така се говори и от мои познати сирийци. Преди войната там Асад е създал чудесни условия за мир и на мюсюлмани християни изиди и другите... Значи е сравнително почтенн лидер, логически погледнато. Тогава въпроса е: Защо Румънското ръководство не иска да има дипломатически отношения с такъв лидер? Отговора е - За да угоди на големите задкулисни шефове и от НАТО и където и да е, но те диктуват играта! ето това е причината, дамата да не е министър. Аз не харесвам мошенници, рецидиви, терористи над невинни. За мен те са вандали. Другата част - почтенни, ненатрапващи насила ис мошенничеството интереса си над невинни хора са хора. И от двата лагера има много по света и у нас. Извода е - Румъния ще си има послушко министър на Шефовете, без значение дали е християнин, мюсюлманин, гай, лесбоссийка или дори петниста хиена...
  • 12 Хасан

    6 6 Отговор
    Да бе големите мюсюлмани!! То и Доган и Местан са мюсюлмани ама пият най елитното уиски и си хапват крехко прасенце
  • 13 Диди

    4 4 Отговор
    Хасанчо и ти си мюсюлманчо,пийваш си,хапваш свинско и по женички бродиш.хаха.
  • 14 Хасан

    2 3 Отговор
    Пиене и жени да но без Гошо.. Няма да ме горят в ада а само ще ме опърлят.. И няма да има девици что то на земята бройката бая набъбна
  • 15 гост

    2 4 Отговор
    Все повече се обеждавам,че САЩ не са на нивото на Русия,а са същите боклуци като комунистите от СССР.
  • 16 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    румънците показват пак по сериозна политическа зрялост.няма как съпруга на премиера да е фен на асад.
  • 17 Д'Мин

    2 1 Отговор
    Кой от американското посолство е подсказал на румънския президент какво да прави? При нас е портиера.
Новини по държави: