Last news in Fakti

28 Декември, 2016 08:14 3 400 1

5.6 по Рихтер разлюля Вранча

  • земетресение-
  • вранча

Земетресението е усетено в почти цяла Северна България

Няма данни за нанесени материални щети и пострадали хора при земетресението, усетено рано тази сутрин на територията на страната, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Земетресението с магнитуд 5,6 е регистрирано в 1:21 ч бълг. време край румънския град Фокшани, област Вранча, съобщи Европейският сеизмологичен център. Епицентърът е на 147 км северно от Букурещ и на дълбочина 98 км. Според румънските сеизмолози магнитудът е 5,2.

Трусът е усетен в Русе, където много хора са се събудили, а също в Добрич, Силистра, Шумен, Сливен и на много други места в страната. Има съобщения, че трусът е усетен и в Молдова на север и в Западна Турция на юг.

Районът край Вранча е отдавна познато сеизмично огнище, чиито трусове се усещат на обширна територия. Последното голямо земетресение там бе на 4 март 1977 година с магнитуд от 7,4 по Рихтер.

В Румъния тогава загинаха стотици хора, на столицата Букурещ бяха нанесени големи материални щети. Значителни поражения имаше и в България. Най-пострадал бе град Свищов, където загинаха десетки хора и бяха разрушени редица промишлени сгради.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пет лъча

    1 1 Отговор
    Каква червена звезда са лепнали..
Новини по държави: