2 069 3

2 януари 1905 г. Япония превзема Порт Артур

Венцислав Михайлов

На 2 януари 1905 г. (нов стил) обкръженият руски гарнизон в морската крепост Порт Артур (днешен Люйшун в Китай) се предава на японците. Това повлиява решително върху целия ход на Руско-японската война (10.2.1904 - 5.9.1905). Конфликтът завършил катастрофално за авторитета на Русия и на практика проваля нейната дългогодишна и експанзионистична политика в Далечния изток.

През 1888 г. Русия взима под аренда от Китай пристанището на Порт Артур заедно със залива Далиен. Най-накрая Русия успява да реши дългогодишния си проблем с не замръзващо пристанище в Далечния изток. За да утвърдят позициите си, руснаците започват строеж на железопътна линия от Харбин през Мукден до Порт Артур. Започват и усилени строежи на пътища. През 1898 г. Русия получава концесии за добив на дърва и въглища по поречията на китайските реки Ялу и Тумен.

През 1900 г. Русия изпраща армия от 177 000 души в Манджурия, за да подсигури и защити строежа на своята жп линия. Китайската армия няма възможност да се справи с руските сили и се изтегля от Манджурия, което дава възможност на руснаците да се установят трайно. Русия уверява останалите велики сили, че ще изтегли войските си след края на кризата, но до 1903 г. руското командване така и не обявява график за изтегляне.

Руската експанзия предизвиква безпокойство на Япония. Никой в Снакт Петербург обаче не иска да проумее, че руското проникване в Манджурия наистина засяга жизненоважните интереси на Токио.

През 1902 г. Япония започва преговори с Русия относно ситуацията в Манджурия. На 14 януари 1904 г. Токио предлага формула, според която Манджурия ще бъде извън японската сфера на влияние и реципрочно - Корея ще остане извън руската сфера на влияние.

Руският цар Николай II умишлено забавя своя отговор с ясната мисъл, че подобен ход ще доближи двете империи до война. Но той не вярва, че Япония е готова за тази война и ще нападне първа. Николай II е убеден, че една успешна война срещу Япония ще възроди руския патриотизъм. Военните са против тази експанзия заради големите разстояния липсата на инфраструктура. Русия влиза във войната без съюзници.

Протакането на царя кара Япония да прекъсне дипломатически отношения.

На 8 февруари 1904 г. Япония обявява война на Русия, но японският военен флот под командването на адмирал Того Хейхачиро още три часа преди това изненадващо атакува руските кораби в пристанището Порт Артур. Японците правилно оценяват важността на укрепената морска база, като насят удар с изненада. Използвайки 10 разрушителя, японците успяват да повредят сериозно руските линейни кораби „Царевич” и „Ретвизан”, както и 6600-тонния крайцер „Палада”.

Николай II е шокиран. Японците не изпускат инициативата и това води до 2 януари 1905 г.

Главнокомандващият руските сили в Порт Артур генерал-майор Анатолий Стесъл предава града. Загубите на бойното поле намаляват престижа на управляващите кръгове в Санкт Петербург, а социалното недоволство води до Руската революция от 1905-1907 г.

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • стоян георгиев
  Отговор
  1 11:24  02.01.17
  николаи втори е катастрофа ,губи воината с япония заедно с целия си източен флот,тва се отразява зле на политиката му в европа което се отразява и на въстанието ни в македония и одринско .въстанниците разчитат на руска подкрепа поне политически,но русия в този момент е ангажирана в далечния изток и не се намесва ,което прави наи-голямото ни въстание напълно безполезно,даже вредно за българската идея.загиват едни от наи-големите ни революционери отслабва значително вморо ,което дава възможност за настъпление на сръбските четници и гръцките андарти,опустошено е българското землище в османската империя и всичко това без никакви политически дивиденти.в последствие николаи втори обърква политиката на балканите още повече ,като не успява да регулира отношенията между балканските православни държави и сериозно ощетява българия.ние му плащаме обаче тъпкано .заради българската политика през първата световна русия губи воината ,а никоилаи втори престола ,а после и живота си.
 • Стоене това не твое писане!
  Отговор
  2 12:32  02.01.17
  Преписал си го от некъди! Ти си шикалка у главата, знам тъ, че ич тъ няма по тия рабти! Щот дат кажа, ако не ти пали колата се ти е виновна русията. Почваме въстания, о.ираме се и виним русията. Ам чи оти не виниш Ото Бисмаркович? Франците или Австроунгарците? А ингилизите дето се тапосаха на Босфора 1878 за да спрат русите и уж подписаха Сан Стефанския а после твоите приятели в Берлин го хвърлиха в боклука този договор. Ударите ни в гръб идат от Запад Калуде! Щото сме славяни и днес е пак така, пързалят нъ как си искат а ние съ надяваме че белким веке са сродяваме. Добро виде ли КАТ доди Фердинанд? А после при Кобурготския? Се бяйми на коня у краката? Никой никога от Запад добро не ни е сторил а и ние самите правим "СИЧКО" по Ганьовски! Сами решаваме, ритаме канчето и после губим всичко, като в хазатра. Лили Иванова има песен: "малка съм аз за да те обичам" . . и т. н. Войната не се едно да праиш баница. Войната е пожар голям и не е за таквис кат нас. Стоене либе Стоене, оди да върнеш бутилките на магазина и да купиш ляп на връщани и кисело зели от мазата!

  Коментиран от #3

 • стоян георгиев
  Отговор
  3 13:04  02.01.17

  До коментар #2 от "Стоене това не твое писане!":

  трудно споря с незапознати ,а с теб дето не четеш писаното ми е още по-трудно,полов.ако имаш да казваш нещо по темата дето е или по тва дето съм писал заповядаи.ще ти опонирам с удоволствие ,а иначе ти знаем акъла демонстрирал си го многократно така че може да си спестиш саморекламата и стоте тона глупости.

Напиши коментар:


Публикувай