Last news in Fakti

29 Декември, 2016 11:07 3 292 0

Избухнаха престрелки на границата между Армения и Азербайджан

Ереван и Баку взаимно се обвиняват за нарушаване на примирието

Подразделения на азербайджанската армия са се опитали да проникнат на територията на Армения. Това заявява във фейсбук страницата си прессекретарят на арменското военно министерство Арцрун Ованисян.

Според него азербайджанските сили са извършили диверсия на границата в участъка на село Чинари. Атаката е била отбита, но в момента продължава стрелба с гранатомети и снайперски пушки. От своя страна Баку обвини Ереван за 39 нарушения на режима на прекратяване на огъня.

От министерството на отбраната на Азербайджан заявиха, че обстрелът се води както от арменска страна, така и от „окупираните територии“, предава Интерфакс. Според агенцията, която се позовава на прессекретаря на арменското военно министерство Арцрун Ованисян, трима арменски военнослужещи са загинали, в това число и един офицер. От азербайджанска страна също има загуби. Съобщава се за един загинал.

Армения и Азербайджан са в конфликт заради Нагорни Карабах, който обяви независимост от Азербайджан през 1991 г. През 1994 г. Азербайджан, Армения и непризната Нагорнокарабахска република подписаха споразумение, известно като Бишкекски протокол за примирие, при посредничеството на Русия. Режимът на примирие бе нарушен в началото на април тази година.

Нагорни Карабах е с обща площ от 4400 кв. км (1699 кв. мили). Приблизително половината площ от Нагорни Карабах е над 950 м. надморска височина. Територията има високи планински хребети покрай северния си край, на запад и на юг. Целият регион се намира средно на 1100 м, (3600 фута) над морското равнище, а най-високата точка е Гомхасар (3724 м).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА