1 170 0

Тайван прекрати дипломатическите отношения със Сао Томе и Принсипи

Виолина Цветанова

Република Китай и Демократична република Сао Томе и Принсипи прекратиха своите дипломатически отношения.

Тайван ще закрие своето посолство в островната държава, слагайки край на всички двустранни проекти за сътрудничество.

Това е логичното следствие от възстановяване на дипломатически те отношения между Континентален Китай и Демократична република Сао Томе и Принсипи, които бяха прекъснати за около 20 години, след като островната държава призна официално Тайван.

Малко по-рано тази седмица в Пекин се състоя среща между външния министър на Китай Уан И и колегата му от африканската страна Урбино Бутелю. Двамата подписаха съвместна декларация за подновяване на дипломатическите връзки. В последната ясно е посочено, че правителството на Сао Томе и Принсипи признава само един Китай, считайки Тайван за неделима част от китайската територия, а привителството в Пекин е единственото легитимно.

Дипломатическите отношения между Тайван и африканската държава датират от 1997 г. За този период Република Китай активно е подпомагала Сао Томе и Принсипи в процеса на националното му развитие. Двустранното сътрудничество обхващаше облсти като здравеопазване, земеделие, инфраструктура, енергетика и образование. Нещо повече – Тайван помага в превенцията на маларията, чиито стойности намаляват от 50 на 100 през 2003 г. до 1.01% през 2015 г. – напредък, отчетен и от Световната здравна организация.

Правителството на Тайван осъди действията на доскорошния си съюзник, подчертавайки своята безрезервна помощ и подкрепа, които е оказвал през последните 20 години. Въпреки това обаче, няма да позволи това събитие да повлияе на усилията на страната да разшири своето участие на международната сцена. Република Китай ще продължи активно да допринася на световната общност, да проповядва ценности като свобода и равенство и да се грижи за благосъстоянието на своя народ.Напиши коментар:


Публикувай