598 2

Насилието не е лекарството за нашия разбит свят

Това послание отправи папа Франциск в новогодишната си реч

Снимки АП/БТА
Снимки АП/БТА
Милена Трачева

Папа Франциск отправи своето новогодишно послание към света по време на тазвечершната служба в катедралата Свети Петър.

В своето послание за мир папата обърна специално внимание на жертвите на насилие и конфликтите по света.

"Когато жертвите на насилие са в състояние да устоят на изкушението да отвърнат на удара, те стават най-верните разпространители на мира и неговото създаване чрез мирни средства. Независимо дали става дума за най-обикновен локален спор или за международния ред, ненасилието може да се превърне в отличителен белег на нашите решения, нашите взаимоотношения и нашите действия, както и на политическия живот във всичките му форми", заяви Францияк

Той призова всяка нация по света да тръгне по пътя без насилие, начертан от Исус: "Нека сложи мечовете си обратно в ножницата, защото всички, които вадят меч, от меч ще загинат.“ (Матей 26:52)."

Той заяви, че въпреки този завет, оставен от божия син, тази година в повече от 50 страни е имало въоръжени конфликти. "Насилието не е лек за нашия разбит свят."

На службата присъстваха кардинали и други високопоставени духовници от Римокатолическата църква, членове на италианския парламент, държавни глави, членове на дипломатически корпуси, както и поклонници от различни страни. Поканени бяха и жители на областите от Централна Италия, които бяха тежко засегнати от земетресенията, които разтресоха страната тази година.

След като прочете заключителната благодарствена молитва "Te Deum" папата ще се отправи към площад "Свети Петър", където ще отслужи литургията в полунощ.

По време на събитието мерките за сигурност ще бъдат засилени.

"В края на годината, ние си припомняме преживяното през тези дни, седмици и месеци и благодарим на Господ", написа по-рано днес в Туитър пресслужбата на Светия престол, която се грижи за акаунтите на главата на Римокатолическата църква в социалните мрежи.

Италия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Jmmanuel
  Отговор
  1 20:31  31.12.16
  Franzisko,nali tochno wie razbihte sweta !
 • апокалипсис
  Отговор
  2 22:41  31.12.16
  откровение 13:18........защото е число на човек;а числото му е 666

Напиши коментар:


Публикувай