1 840 1

Посланик Нейнски посети пострадалата при атентата българка

В Генералното консулство на България в Истанбул е започнал да функционира Кризисен щаб

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Българският посланик в Турция Надежда Нейнски посети в болницата българката, която пострада в снощния терористичен атентат в Истанбул.

"Тя е оперирана. В интензивно отделение е. Състоянието й за момента е стабилно, но все още продължава да се намира в реанимация. Момичето е пристигнало от Норвегия, където е работила заедно със своя приятелка. Нямаме информация за други пострадали българи", разказа Нейнски след срещата си с пострадалата.

След терористичния атентат, който окървави новогодишната нощ в турския град Истанбул, от българското външно министерство излязоха с прессъобщение, в което призоваха българските граждани да пътуват за Турция само в случай на неотложна необходимост. Тази препоръка е продиктувана от усложнената обстановка по сигурността в южната ни съседка, заявяват от МВнР. Остава в сила препоръката за пътуване от 11.12.2016 г.

От министерството съобщават, че непосредствено след инцидента, съгласно вътрешните правила, в Генералното консулство в Истанбул е започнал да функционира Кризисен щаб, който следи за актуална промяна в обстановката, комуникира с компетентните турски институции и оказва своевременно съдействие на пострадали български граждани.

В новогодишната нощ, в ранните часове на 01.01.2017 г. е осъществено терористично нападение в нощен клуб „Рейна“, кв. Ортакьой — европейската част на Истанбул. Нападателят е бил въоръжен с автомат, облечен като Дядо Коледа, убил е един от охранителите на заведението и полицейски служител, след което е влязъл вътре и е започнал безразборна стрелба срещу празнуващите.

В резултат 39 души са загубили живота си /от които 21 идентифицирани, 16 чужденци/, 69 ранени, някои от които в тежко състояние.

Турция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гост
    Отговор
    1 23:31  01.01.17
    Не ми е ясно какво все още върши Ненска в Турция. Ако може и некадърници, имаме по- достойни от нея. Поне не са предаели.

Напиши коментар:


Публикувай