4 Януари, 2017 12:08 1 322 5

Бивш шеф на МИ-6: Електронното гласуване е опасно

  • сауърс-
  • електронно гласуване-
  • рискове-
  • измами

"Гласуването с лист и молив е много по-сигурно", заяви сър Джон Сауърс

Бивш шеф на МИ-6: Електронното гласуване е опасно - 1
Снимка: БТА/АР

Бившият шеф на МИ-6 сър Джон Сауърс предупреди, че електронното гласуването крие голям риск от измами. Припомняме, че във Великобритания ще се въведе електронното гласуване от 2020-та година.

Сър Джон Сауърс, който бе шеф на МИ-6 в периода 2009-2014г. заяви, че "отварянето" на изборната процедура към електронна, крие огромни рискове за сигурността на вота.

"Колкото повече неща влизат в кибер пространството, толкова по-несигурно става то. Проблемът се крие в това, че по-младото поколение иска да може да гласува електронно, просто защото е по-лесно. Колкото и странно да звучи, старомодният начин - с лист и молив, е най-сигурният начин да гласуваш.", заяви сър Джон Сауърс пред "Би Би Си".

Според него основният проблем пред сигурността в кибер пространството е, че няма ясни правила за спазване на определен ред. "За жалост, все още не се е обсъждало как да бъдат ограничени кибер престъпленията. Ние не знам кое е допустимо и кое не. Трябва да се обозначи една червена линия, която никога не трябва да се прекрачва. Кибер пространството е като ядрените оръжия през 50-те години - разполагаме с технологията и възможностите, но не знаем докъде можем да стигнем в употребата им", завърши бившият шеф на МИ-6.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    1 2 Отговор
    Опасно е за тези които държат кокала на властта и не го пускат стига зомбиращи статии няма кой вече да се връзва!

    Коментиран от #3

  • 2 дасдасд

    1 2 Отговор
    Долни ЛЪЖИ. ОПАСНО Е ЗАЩОТО ПРОЦЕНТА НА ГЛАСУВАЛИТЕ ЩЕ Е НАД 80%... А ЛЪЖИТЕ ЧЕ РОМИТЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ МЕСТО ТЯХ... ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ СЕГА ПАК ИМ Е ПЛАТЕН ВОТА И ГЛАСУВАТ ЗА КОЙТО ПЛАЩА. ТАКА ЧЕ СПРЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ... СЕГА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ГЛАСУВАТ С ПОД 52% ... НАРОЧНО КАРАТ НАРОДА ДА НЕ ГЛАСУВА ДА МОЖЕ ТЯХНИЯ ЕЛЕКТОРАТ ЗАЕДНО С КУПЕНИТЕ ГЛАСОВЕ САМО ДА ГЛАСУВАТ... АКО ГЛАСУВАТ НАД 80% КОЕТО Е НАПЪЛНО РЕАЛНО ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА ЩЕ Е КОРЕННО РАЗЛИЧНА. И ПОВЯРВАЙТЕ МИ СКОРО ЩЕ ДОЙДАТ МНОГО ХОРА КОИТО НЕ СА ЧАСТ ОТ ТАЗИ КОРУМПИРАНА ПОЛИТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА... И ТОГАВА АКО ИМА ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ НЕЩАТА ЩЕ СА МНОГО ПО РАЗЛИЧНИ.. И ЩЕ ИМА ШАНС ЗА ПРОМЯНА... НО СЪС СЕГАШНИТЕ ПОЛИТИЦИ ЖАЛНА НИ МАЙКА...
  • 3 Azazel

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    Не ти хрумва, че точно тези, дето държат кокала, най-лесно могат да манипулират електронния вот, а? И, ако сега някоя опозиционна партия убеди съда, че има достатъчно доказателства за манипулации, може да поиска повторно преброяване на бюлетините и касиране на изборите. Но при електронното гласуване е много трудно и почти невъзможно да се докажат манипулации (освен, ако не са направени от някой мърляв тийнеджър - любител-хакер). Но, да, трудно е да се разсъждава самостоятелно, много по-лесно е да се повтарят популистките глупости на неграмотен телевизионен водещ на комедийно предаване и бавно-развиващите му се сценаристи.
  • 4 Гост

    3 0 Отговор
    Ех, как ми се иска да съм системния администратор в деня на вота... Свят ще ми се завие от нули след единицата. Yahoo и Sony бяха хакнати брутално, пък ние с нашите фирмички дето изпълняват държавни поръчки ще бъдем най-защитените. Не го виждам аз това да иде на добре, още на първите избори ще излезе един странен дисбаланс като тоя с Бойко мутрата. Никой от познатите ми не е гласувал или не познава човек дето да е гласувал за него, а той си печели втори избори.
  • 5 Истината

    2 0 Отговор
    Според мен е излишно да отричаме каква ще бъде ролята на електронното гласуване. То ще ни приближи още повече към "1984" на Джордж Оруел.
Новини по държави: