669 0

Генералният секретар на ООН и Тръмп разговаряха

Първият разговор между тях е преминал много добре

Генералният секретар на ООН и Тръмп разговаряха
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Новият Генерален секретар на ООН и новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп са провели "много положителна дискусия" за отношенията между САЩ и ООН, съобщиха от Организацията на обединените нации.

Заместник-говорителят на ООН Фархан Хак заяви, че Антонио Гутериш е извикал новоизбрания президент на САЩ в сряда и техният първи разговор е преминал добре.

Съвсем наскоро Тръмп се изказа критично за ООН, след като САЩ позволи на Съвета за сигурност да приеме резолюцията, която осъди строежа на израелски селища на Западния бряг.

Тогава той написа в социалната мрежа Туитур: "Що се отнася до ООН, нещата ще бъдат различни след 20 януари" — денят, в който Тръмп официално ще встъпи в длъжност. Не много след това, Тръмп публикува друг критичен коментар, който гласеше: "ООН има толкова голям потенциал, но точно сега тя е просто клуб, където хората да се събират, да си говорят и да си прекарват добре времето. Толкова жалко!",

В днешното си изявление Хак заяви, че Гутериш и Тръмп са обсъдили "редица възможности за участие и сътрудничество между Съединените щати и ООН."

САЩ

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай