5 Януари, 2017 07:51 2 238 12

Арестуваха бившия премиер на Косово за военни престъпления

  • косово-
  • рамуш харадинай-
  • военни престъпления-
  • арест

Задържането му е по заповед, издадена от Сърбия

Арестуваха бившия премиер на Косово за военни престъпления - 1
Снимка АП/БТА

Френската полиция е арестувала бившия министър-председател на Косово Рамуш Харадинай въз основа на сръбска заповед за арест за предполагаеми военни престъпления, съобщи Би Би Си.

Харадинай, който сега е лидер на опозицията в Косово, е бил задържан от полицията на летището в Базел Мюлуз Фрайбург в Източна Франция. Той е пътувал с дипломатически паспорт.

Той бе задържан за кратко от словенската полиция през 2015 г., но скоро след ареста е освободен.

Косовското външно министерство заяви, че арестът му е неприемлив, а действията, по които са повдигнати обвиненията, са били свързани с освобождаването на Косово. От министерството заявиха, че арестът му е бил въз основа на заповед, издадена от Сърбия през 2004 г. и обещаха да предприемат всички нужни мерки за освобождаването му.

Харадинай е бивш бунтовнически командир от Армията за освобождение на Косовопо време на конфликта в региона от 1998 -1999 г., който в крайна сметка доведе до обявяването на независимостта на Косово. Сърбия твърди, че той е ръководел кампания за измъчването и убийството на етнически сърби.

Политикът вече два пъти се изправя пред обвинения във военни престъпления в ООН, но и двата пъти е оправдан. През ноември 2012 г., трибуналът в Хага оправда Харадинай по шест обвинения, включително и по обвинението, че по време на въоръжения конфликт от 1998-1999, той и съучастниците му, са участвали в бруталното избиване и изтезаване на 39 души в лагерите за етнически сърби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джордано Бруно

    20 3 Отговор
    Хашим Тачи е другият престъпник , който трябва да арестуват и съдят за трафик на дрога ... сега президент на Косово ...
  • 2 ДБруно

    17 0 Отговор
    Комисията по законовите въпроси и човешките права към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие на 16декември 2010 година в Париж доклада на Дик Марти, в който косовският премиер Хашим Тачи е посочен като водач на група, занимавала се с търговия с човешки органи, наркотици и оръжие в края на 90-те години.
  • 3 РУМЕН

    14 1 Отговор
    ГАДЕН ШИПТЪР!
  • 4 Живко Тодоров

    5 0 Отговор
    Ако беше измъчвал руснаци, вече да е труп. Да не говорим за евреите. Питайте чеченските касапи, по-точно техните роднини.

    Коментиран от #7

  • 5 Да де

    7 0 Отговор
    ама в Косово, както знаем, "революционерите" допуснаха най-голямата европейска военна база на краварите, т. че на този етап ще ги оправдават в несвест всички видове "съдилища". Добрата новина е, че щатите не са особено коректни "партньори" и рано или късно ще изоставят "приятелите си" - борци за освобождение на Косово. Чакай че се обърках - кога се казваха опозиция и борци и т.н. и кога - терористи, престъпници и т.н.?... :)

    Коментиран от #6

  • 6 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Да де":

    до сега щатите никога не са изоставяли съюзниците си ако въпросните съюзници са коректни.виж при руснаците е друго .един хубав ден се появи другаря горбачов и каза на българите,да ние ви накарахме да правите свързана със ссср икономика и държава ама вече не ни интерасувате :)!три години по късно българия фалира ,а последствията са видими и днес.обаче този момент с съветското предателство се позабравя удобно от такива като теб.по същия начин постъпи русия след балканската воина и от регулатор в македония се превърна в сръбски защитник което ескалира конфликта и съответно разгрома на българия.

    Коментиран от #8

  • 7 стоян георгиев

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Живко Тодоров":

    кво да ги питаме чеченските касапи?днес тези дето клаха руснаците като овце управляват чечня и руснаците всяка година им плащат милиарди .напиши в нета рамзан кадиров коли руснаци и гледаи,но те съветвам да не си ял точно в този момент.

    Коментиран от #9

  • 8 на Деса шушито

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Първото изречение, глупост макар и по темата. Ама щуро, какво означава коректни? Американците не знаят с кого се захващат? И оп, той бил наркотрафикант и мята човешки органи на скарата! Каква изненадаааа! Обаче, второто изречение, започва с "виж при руснаците..." . Ама, кой те пита за руснаците! Лазиш и се гърчиш, като червей пред Козяк 16. Очичките ти са станали на $&$!!!
  • 9 Крилья Советов

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Москва плаща милиарди всяка година, но на своя съставна част. Ельцин беше заобиколен от мижитурки и бидейки сам алкохолик и неспособен президент загуби първата сепаратистка война. Втората обаче бе спечелена. Забравяш за какво иде реч - чеченците искаха чрез демонстрирането на жестокост да изплашат руснаците, да ги е страх, да умират като овце. Интелигентни и културни хора, които никога не са чакали или търсели подобно насилие, това бяха руснаците в Чечня. Тук имаме същия проблем с ромите - те са виновни, ама налитат на бой и все по много. Затова Путин сключи сделка с Кадиров и умиротвори републиката, иначе трябваше да ги изличи от лицето на Земята. Затова днес не се говори толкова за двете чеченски войни - въпросът е до голяма степен неудобен.
  • 10 Крилья Советов

    6 0 Отговор
    Проблемът с Чечня възникна заради тогавашното руско ръководство - то просто отказваше да вземе необходимите мерки. Редица руски офицери, взели участие в тази война и родени в тази размирна република, свидетелстват, че още 1991-1992 започват проблемите, но всеки един от руснаците се самозаблуждава, че е в безопасност. Всеки един от руснаците е знаел, че предишната нощ чеченци са убили съседа му, също етнически руснак, но не е предприел никакви мерки. А когато Спецназ отвръща на чеченските "смелчаци" със същите мерки с рязане на глави и мъчения, в огромното си мнозинство "смелчаците" се превръщат в мекотели.

    Спомням си как Вяра Анкова навремето предаде този репортаж с убийството в ефир на руски войник. После я изгониха от телевизията. Разбирате - нашето и руското общество са цивилизовани, не можем да приемем нещо такова за нормално. Затова сме потресени, когато прочетем, че възрастен човек е бил пребит в дома си за два лева. Но няма как с варварите да се постъпва по по-различен начин, отколкото с техните методи. Те самите го разбраха. Затова мирът бе сключен, иначе Чечня щеше да бъде изрината, изличена. Кадиров е необходимо зло, което сдържа напрежението и провежда проруска политика.
  • 11 Bgsokol

    1 0 Отговор
    Така! Така! Когато сръбските военнопрестъпници Радован Караджич и Ратко Младич избиваха хиляди бошняци по време на войната в бивша Югославия, никой не протестираше, българските "националисти" тогава се кефеха страшно много на злодеянитята на четниците и ония капут Аркан, които между впрочем си беше наркодилър, трафикант на органи, сводник и перач на фалшива валута. Обаче нашите сърбомани проявяваха голяма любов към тези бандити. Проявите на двойни стандарти винаги са ме отвращавали. Харадинай незабавно трябва да бъде освободен.
  • 12 VMORO

    0 0 Отговор
    Аз съм националист и никога не съм харесвал Аркан