1 223 3

Българско оръжие и в Ирак

Амнести Интърнешънъл споменава страната ни като една от държавите, които продават оръжие на иракското правителство

Българско оръжие и в Ирак
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

България и още най-малко 15 страни въоръжават проправителствените иракски паравоенни формирования, обвинени в извършването на множество военни престъпления и в нарушаване на правата на човека. Това се твърди в доклад на "Амнести Интърнешънъл", цитиран от БНР.

За да получи възможно най-точни данни, изследователският екип на базираната в Лондон правозащитна организация, е анализирал снимков и видео материал от юни 2014 г. до сега, на който са били заснети оръжията, използвани от въоръжените групировки в Ирак.

Според информацията, цялата военна техника е била доставяна от държавните институции в Ирак или след одобрението на властите.

България е спомената в доклада като една от страните, които произвеждат оръжието, доставяно в Ирак. Като основни доставчици на оръжие за иракските милиции обаче, са посочени Иран, САЩ и Русия.

Ирак


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Живко Тодоров
  Отговор
  1 10:44  05.01.17
  Като чуя за "Амнести интернешънъл", "Български хелзинкски комитет" и други световно известни организации, съм сигурен че ще чуя поредната лъжа. Точка.
 • стоян георгиев
  Отговор
  2 11:40  05.01.17
  щом е имало и руско значи инфото не важи.тези са американски подлоги ,соросоиди и т.н.,макар да пишат че и американците са продавали оръжие :))))))))))))))!абе инфото е вярно за сащ и българия,но за русия лъжат щото са соросоиди и нпо та,а и вземат заплати от козяк.
 • на Деса шушито
  Отговор
  3 16:36  05.01.17
  Не виждам за какво се пънеш в тема за продажба на оръжие на държава!Да беше измяукала за оръжието намерено в джихадистите. Да ама стопанина не ти дава да лаеш в тази посока.

Напиши коментар:


Публикувай