5 Януари, 2017 09:42 4 030 40

Турция гони САЩ от „Инджирлик“?

  • инджирлик-
  • сащ-
  • турция-
  • база-
  • ислямска държава-
  • гони-
  • мевлют чавушоглу

Турция недоволства от факта, че САЩ не са оказали подкрепа за операцията в Ал Баб

Турция гони САЩ от „Инджирлик“? - 1
Снимка: БТА/ AP

Турските въоръжени сили поставят под съмнение необходимостта да предоставят за ползване своята база „Инджирлик“ на американските военновъздушни сили. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви пред Анадолската агенция, че Анкара е започнала да си задава някои въпроси.

„Нашите хора питат защо коалиционните сили използват базата, ако не ни подкрепят в операцията „Ефратски щит“. Ние сме я дали за ползване не само на САЩ, но и на други страни в борбата срещу „Ислямска държава“, заяви дипломатът.

Думите му идват на фона на продължаващата офанзива на турската армия и на отказа на САЩ да я подкрепи в Ал Баб и региона.

„Каква е целта да ползваш базата, ако не осигуряващ въздушна подкрепа срещу ДАЕШ в най-чувствителната операция за нас?“, попита турският външен министър.

Мевлют Чавушоглу заяви, че има криза на доверието в двустранните отношения със Съединените американски щати.

Той засегна и друга чувствителна тема за турците – екстрадицията на Фетхуллах Гюлен, посочен от Анкара за организатор на неуспешния опит за военен преврат. „Гюлен все още има възможност да дава заповеди на своите последователи във „Фето“ чрез криптирани съобщения“, заяви турският министър.

„Със САЩ сме натовски съюзници, но и двете страни трябва да правят нужното за алианса“, заяви Мевлют Чавушоглу.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    39 9 Отговор
    А дубрютро!!!
    Само нашите дупедавци не си задават въпроси!!!
    На кой му трябват САЩ изобщо!!!???
  • 2 Пешо

    30 3 Отговор
    Ако Турция прекрати договора за използване на базата в Инджирлик от американците, познайте къде ще се преместят нашите американски приятели.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Ганчо

    32 8 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    Как къде, при българските дупедавци, които винаги са във стойка ПАРТЕР.
  • 4 запознат

    12 25 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    Няма да се преместят в България не се притеснявай !!! Какво ще правят в България и я се замисли ако трябва да се удари Ирак ,Иран или Сирия как тези самолети ще нанесат удар пак трябва да минат през въздушното пространство на Турция !!!Гео стратегическата тежест на Турция е огромна тя е единствения възможен плацдарм за американците всичко друго е лъжа !!!Стига сте гледали тези руски марионетки и национални предатели и руски националисти от кремъл тв(алфа тв) !!!

    Коментиран от #5

  • 5 разбийш

    31 2 Отговор

    До коментар #4 от "запознат":

    Не е сигурно... Американос правят нови самолетоносачи и даже няма да имат нужда от базата в Инджирлик, ако ги изгони Ердоган. Американос са учени орица. А бай Ганьо в двете крайности руссофоби и крайни руссофили е крайно глупавичък... Защото и в Россия и в САЩ имаме и приятели и враждебни личица. Затова нямаме и държавници и държава заради надупени за кокал власт пари персони като хилядите тук. А правилното е да сме в приятелски отношения и с руснаците и с американос и другите му там, но да се пазим от враждебни актове... А тук винаги ни прецакват от 8 века политиците било боляри било депутати и министри - все надупени пред външните и все крадящи и мачкащи нас. затова не казвай че сме България! Ние не сме това. Тук е Калинкизания Лапачнизания. А Калинки на кокал дал Господ. Ето и префуканото МВР - вместо да си увеличи оперативните да вършат работа, то създава 5000 бюрократични щата, за да си преназначи любовниците зетьовете щерките на лапачка с тлъсти заплатки? Е, нема а се оправи тук, нема....
  • 6 tost

    27 11 Отговор
    Нещата са ясни : САЩ и техните „приятели“ финансират и въоръжават Ислямска държава с българско оръжие (и не само),Търция уж воюва срещу брадатите главорези а в същност избива кюрдите а единствените които правят нещо полезно са Русия и Асад.
  • 7 калъч

    25 8 Отговор
    То скоро отвсякъде ще ги изгонят САЩ..преди време от Киргизия,после от Малайзия-макар че още са там,Филипините също искат изгонването им-Японците също..от Египет ги ритнаха..а сега ако стане и от Турция-която е втора в НАТО,нещата за САЩ не са никак розови...Да не говорим че половин Европа отдавна иска премахване на военните бази на САЩ-или поне премахване на ядреното им оръжие там..Така че САЩ губят все повече влияние-за което те сами са си виновни...
  • 8 Киро

    19 32 Отговор
    Тук има няколко мекеренца, дето квото и да стане, са се надупили на изток!

    България е член на НАТО и ЕС, не го ли разбрахте вече??!

    Ако не ви харесва - чемодан, вокзал и към Сибир!

    И да, САЩ са ни необходими, както на нас така и на НАТО, за да не могат пияниците с ушанките повече да сеят заразата си по Европа!

    Където е стъпил ботуша на алкохолика с петолъчката, трева не никне!

    Коментиран от #9, #19, #31

  • 9 даммм

    17 8 Отговор

    До коментар #8 от "Киро":

    Като те чета-явно плевели никнат...
  • 10 Диди

    7 20 Отговор
    Америка има по цял свят военни бази,както и при нас.С България имат отбранителнокооперативно споразумение да ползват базите по всяко време.Имат бази в Бургас,Ново село,да ползват летище в Пловдив,летище близо до Ямбол.Американците се ползват дори с имунитет в България.Турция ще загуби много ако реши не само тях да изгони.
  • 11 бббббб

    25 6 Отговор
    Америка губи влияние ,което е добре за Русия.

    Коментиран от #23

  • 12 Крилья Советов

    18 8 Отговор
    Имам преки впечатления от "алкохолиците с ботушите и петолъчката" - уж Русия е в криза, уж хората нямат пари, а моя приятелка словачка, на която е поверен огромен магазин в Прага, Чехия на много известна марка, вчера ми каза по телефона, че те са основният купуващ контингент. 15,000 души преминали за 12 часа работа, от които рускоезичните клиенти са повече от 70%. От другите клиенти преоблазават чехите с 20% и последната група клиенти са от всякакви европейски (предимно) страни.

    Ти ми обясни как не никне трева след руснаците! Чешката икономика има огромна полза от руските клиенти, въпреки че, когато "Ночные волки" бяха на "Вацлавския площад" в центъра на града миналото лято, здравата ги оплюваха, подобно на теб! България също имаше сериозна изгода от СССР впоследствие, макар първото десетилетие след ВСВойна да е преминало под знака на Сталин.
  • 13 стоян георгиев

    15 9 Отговор
    голяма радост еи.щели да гонят американците от инджерлик:))))))))))))!само дето няма да ги гонят ,а тва е поредния турски вопъл и молба американците да им ударят едно рамо ,но ердоганчо бая си осра позициите както със сащ така и с ес.

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 сус

    10 4 Отговор

    До коментар #15 от "ссс":

    Ако, ако, налъ?
  • 17 Гого

    14 3 Отговор
    Прави са Турците!
  • 18 Везнев

    17 4 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Стояне,достатъчно е,че се говори за това.Приказки от този род във политиката се приемат като шамар по врата...Реално САЩ със висока скорост губят своето влияние по целият свят-това е факт.Щом открито наричат президента на САЩ"кучи син"...щом от трибуната на ООН представителя на САЩ беше наречен "дявол"...щом ДАЖЕ мексиканският президент каза следното"Да си съсед със САЩ не е проклятие от Бога-това е проклятие от дявола"...САЩ в последните 20 години наистина прекалиха със тяхната алчност и лицемерие-разбирам че политиката е лицемерие и задкулисие-но САЩ прекрачиха всички граници-факт.И преди да ме обвиниш че съм русофил- със поредните НПО партенки,помисли сам и си отговори на един въпрос--Как така САЩ са винаги прави,а всички други са по-черни и от дявола???-как така става...?

    Коментиран от #29

  • 19 Сега звучи като виц

    16 3 Отговор

    До коментар #8 от "Киро":

    Кирчо, добре ,си напомнил,че сме в НАТО и ЕС, щото след 10-тина години тук няма да остане читав чиляк , само м....л , пенсионер и ислямски фундаменталист.

    Коментиран от #20

  • 20 Бат Ваню

    4 13 Отговор

    До коментар #19 от "Сега звучи като виц":

    Стига си плашил гаргите ами си пии хапчетата....
  • 21 Бат Ваню

    7 14 Отговор
    Тука некои хора като чуят САЩ и лошо им става.... ха ха ха.... Кръвното почва да рипа.... ха ха ха.... Много ви се иска САЩ да напуснат Инджерлик ама тва няма как да стане! Турция е мнооого стратегически партньор на САЩ. Било лошо да си съсед са САЩ... ха ха ха... Що не е лошо на Канада а? Тръмп каза: "Тия мексиканци само дрога разпространяват и престъпност!.... Стена! "
  • 22 Димитри Макариченко

    10 10 Отговор
    ...щом ДАЖЕ мексиканският президент каза следното"Да си съсед със САЩ не е проклятие от Бога-това е проклятие от дявола"...


    Украйна и украинския президент какво казаха? Да си съсед на Русия е дар от Бога! Добре е да си комшия с братски народ - винаги ще ти пази гърба...

    Путюн и Ердогана си бъркат много успешно по дупките в последно време, даже Путю така си ратворил ан***то отверстие за Едро, че не мой са заря! То не бяха свалени самолети, избити пилоти, показно разстрелян посланик и какво ли още не... ей на това му викам аз любов...
  • 23 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    2 11 Отговор

    До коментар #11 от "бббббб":

    А нас това какво ни грее?

    Ако не друго то ние сме съюзници на САЩ и сме в НАТО!!!

    Коментиран от #25

  • 24 Voz

    2 1 Отговор
    Vremeto e dano da zarvarqt i da spokoi sveta i da svur6i imigrantite
  • 25 Д'Мин

    11 1 Отговор

    До коментар #23 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

    Съюзници на САЩ..., леле добре, че сме ние иначе американците горят. Били сме в НАТО..., той е в нас не ние в него!
  • 26 V12ЕЕ

    4 3 Отговор
    Браво на турците!
    Ако ги изгонят краварите ще се преместят у Бг-то.
  • 27 Много си тъп Саше

    8 1 Отговор
    Американците могат да си тръгнат от Турция много бързо и този миг не е далеч ! Не знам дали някой от вас често ходи в Турция и дали знае какво е настроението там, но турците са вече много резервирани към САЩ и почти всеки казва, че те са в основата на ИДИЛ и бежанския поток към Европа. Много често се чува дори, че един съюз с БРИКС би бил много по удачен за тях. Турците може да са първичен и прост народ, но имат политици мислещи за националните интереси, а не да робуват на чужди интереси .... пък и са достатъчно силни да си го позволят!
  • 28 семи проф

    4 1 Отговор
    Не вярвам Турците да изгонят Американците от база,, Инджирлик" за която получават яки пачки долари.....за наем Ако дойдат в България тук уж наем не се плащало или се пълнят определени джобове под масата....но това е въпрос когато му дойде времето на организирани судебни трибунали срещу изменници на държавата...
  • 29 стоян георгиев

    1 8 Отговор

    До коментар #18 от "Везнев":

    ти си поредния не русофил с русофилски моабети.нямало да ги гонят ама било достатъчно че се говори :))))))))!тва е типична руска приказка.та не знам колко не си русофил.президента на сащ са го наричали всякак .олигофрени по света бол дали дуерте,дали кастро дали кадафи или хрушчов.наистина през последните години световните ненормалници се размърдаха щото виждат някъв кураж в путин,но тва ще е временно,щото въпросните нямат никва икономическа или политическа алтернатива дето да е по-добра от американската.американците са прави в повечето случаи щото са прагматици и демократи и затова белите държави им са съюзници и ги подкрепят.европа япония,австралия ,канада...са все американски съюзници , противниците са путин,лукашенко,кастро,дуерте,ким чен ир,асад мадуро и т.н. убавци.та на въпроса ти отговора е очевиден белите демократични страни приемат сащ за прави докато сащ водят света към развитие и просперитет,а основните недоволни от сащ са световните диктатори към момента.
  • 30 Хасан

    6 0 Отговор
    В основата на западната култура е алчността -Джек Лондон ясно ни описва това -надпреварата за чуждо злато и земя.. И сега е същото. Запада иска богатствата на Близкия изток и Русия.. И няма да спре.. Демократични ценности,човешки права, религиозни ценности това са само за наивните
  • 31 Патето Яки

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Киро":

    Yankee go away, we want peace.
    Публикувано във факти.бг: Ако не ви харесва - чемодан, вокзал и в Афганистан, Ирак или Либия има избор.
  • 32 Хасан

    4 0 Отговор
    Май руснака е готов да жертва синовете си за българите, или чехите и други но същото не може да очакваме от немеца или американеца!! Турците това разбраха

    Коментиран от #38

  • 33 гост

    1 8 Отговор
    Тук е пълно с русофилски изпрани (с руска пералня "Вятка") мозъци !!

    Коментиран от #34

  • 34 tost

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Що ве вас като ви изперат с „BOSH“ по ли сте убави :)))
  • 35 На дядо ви цървулите

    7 3 Отговор
    Тях не ги перат с "bosh", тях ги надупват проамериканските дупета! Те всички са от един отбор с Евгени Минчев! F.ck America, viva Russia!

    Коментиран от #37

  • 36 Хасан

    6 0 Отговор
    Истината е само една.. Дали е руска,турска или американска.. Интереса клати феса..най големия наивник е май Горбачов.. Той си мислеше че ще стане партньор с Запада.. Да продава петрол и да купуват кока кола и БМВ.. Ама Запада иска да продава своята стока а твоята да вземе без пари
  • 37 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "На дядо ви цървулите":

    На вечно надупените като теб, все надупвации са им на езика.
  • 38 русофил

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хасан":

    "Немци, френци, англичани

    наши са враждебници,

    дружни с нашите тирани,

    наши са изедници.



    Спекуланти са омразни -

    интерес им покажи,

    че да виж дела проказни

    и чифутски в тях лъжи." - Петко Славейков
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Do mng si tup sa6e

    0 2 Отговор
    Ako tursite prost narod nie kakvo sme ? Koito pi6at da izmisliqt malko!
Новини по държави: