473 0

Липсата на български еврокомисар не е проблем

В края на месец октомври 2016 година българският еврокомисар подаде оставка

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Фактът, че няма еврокомисар от България, не е проблем. Това заяви на журналистически въпрос говорителят на Европейската комисия Маргаритис Шинас.

„Липсата на български комисар не е проблем. Лисабонският договор може да работи законно“, заяви говорителят, визирайки оставката на Кристалина Георгиева.

В края на месец октомври 2016 година българският еврокомисар заяви, че подава оставка, за да започне работа в Световната банка. Тя заяви, че е било чест за нея да служи на България и ЕС в продължение на седем години.

„Институцията може да функционира законно и с по-малко от 28 еврокомисари. Установената система осигурява приемственост в стратегиите и политиките в подобни ситуации, когато се изисква време за постигането на съгласие по номинацията за нов комисар“, заяви Маргаритис Шинас.

Той припомни, че преди няколко месеца Европейската комисия е имала подобна ситуация след оставката на британския еврокомисар Джонатан Хил.

„Кабинетът на Георгиева бе разпуснат. Онези членове на екипа й, които са служители на ЕК, се завърнаха в дирекциите, откъдето бяха дошли. Останалите, назначени на временен договор, ще напуснат след изтичане на срока за предизвестие“, поясни говорителят на ЕК.

Белгия


Още по темата

 • Кой ще замести Кристалина?

  Кой ще замести Кристалина?

  Неочакваната оставка на Кристалина Георгиева от ЕК предизвика вълна от спекулации по въпроса за нейния заместник. След 31.12.2016 ...
  28.10.2016
  1 728
  3
 • Кристалина Георгиева подаде оставка от ЕК

  Кристалина Георгиева подаде оставка от ЕК

  Българският еврокомисар Кристалина Георгиева подава оставка от поста си на заместник-председател на ЕК, съобщиха от Брюксел. Оставката на Георгиева ...
  28.10.2016
  2 655
  11

Напиши коментар:


Публикувай