1 345 8

Африканци съдят Германия за геноцид

Две африкански племена искат репарации

Снимка: Wikipedia
Снимка: Wikipedia
Денис Джамбазов

Представители на две племенни групи от Намибия са завели дело срещу Германия в Ню Йорк. Те искат репарации и признаване на действията на немските колониални владетели като геноцид.

Племената Нама и Овахереро (принадлежащо към езиковата група банту) искат обезщетение заради геноцид срещу тях преди близо век. Освен това имат желание техни представители да бъдат включени в преговорите с Берлин по въпроса.

Германското правителство отказва коментар по случая към този момент, пише RTE.

Между 1904 и 1908 година – когато Намибия е германска колония – местни племена са изклани. През годините двете страни са в преговори за съвместна декларация, признаваща кланетата. От Берлин обаче категорично отказват да опишат убийствата като геноцид. Отказват и да плащат репарации.

Спорът започва в края на XIX и началото на XX век, когато Югозападна Африка – сега Намибия – е германска колония.

Племената Нама и Овахереро твърдят, че техни територии са били иззети без компенсация. Освен това те обвиняват германците, че си затварят очите на убийствата и изнасилването на африкански жени и момичета.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • меркелизъм
  Отговор
  1 18:08  06.01.17
  Цък цък не й говорете такива неща на бабибичката Меркел те германците са такива либерасти, толерасти и хуманисти, че чак да се разплачеш от умиление!!! Вместо да се оплакват тези направо да стягат куфарите и да тръгват за Германия там, ще ги позлатят това къщи, коли, пари всичко, каквото си поискат, трябва някой да им каже !
 • Брат ми
  Отговор
  2 18:15  06.01.17
  Аре сега...ново 200..Сега ще искат всички да отидат в Германия...Поредните паразити ,които искат някой да плаща а те да си лежат и да папкат помощи...Ужас ,няма край и отърване от тия ...:(
 • стани стани юнак балкански
  Отговор
  3 18:17  06.01.17
  Колкото България ще получи репарации ,компенсации.... от Русия за 44-45 г, толкова и Намибия от Германия!!!
 • кучето шаро
  Отговор
  4 19:21  06.01.17
  Геноцидът винаги е геноцид. Или има и изключения? В случая с изтреблението на арменците германските депутати сравнително лесно се обединиха около това понятие. Мнозинството, с което приеха съответното решение, беше голямо, осъждането на Османската империя – единодушно. Та нали ставаше дума само за Турция! Възмутен, турският президент Ердоган заяви, че Германия била последната страна, която имала правото да съди другите за извършен геноцид. Първо трябвало да се замисли над извършеното унищожение на повече от 100 000 души от племената Хереро и Нама по време на германското колониално владичество в Югозападна Африка.*

  Коментиран от #6


 • бял
  Отговор
  5 20:38  06.01.17
  Неграта винаги ревът,искат на чужд гръб да искарат некой лев,трябва да са благодарни на белите че са разредили малко генофона.
 • Българин
  Отговор
  6 22:12  06.01.17

  До коментар #4 от "кучето шаро":

  Ердоган колко трябва да ни плати на нас за 500 години геноцид?
 • до българин
  Отговор
  7 22:58  06.01.17
  На вас трябва да ви плати османската империя но за съжаление такава дърева не съществува.
 • до българин
  Отговор
  8 23:10  06.01.17
  На вас трябва да ви плати османската империя но за съжаление такава държава не съществува.

Напиши коментар:


Публикувай