1 251 0

Турски офицери от НАТО искат закрила от Белгия

Военните се страхуват да се върнат в Турция

Турски офицери от НАТО искат закрила от Белгия
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Близо стотина турски офицери от НАТО и техните семейства са поискал убежище в Белгия след опита за военен преврат, съобщи местното издание La Libre.

След неуспешния пуч правителството на Реджеп Ердоган ги обвини, че са „терористи“, и започна преследване, посочва сайтът.

Изведнъж военнослужещи – образовани и способни – се оказват в положение, в което искат статут за убежище. Подобна е ситуацията й с техните съпруги, които жертват кариерата си, за да последват своите партньори.

Турските офицери са били уволнени след преврата и не смеят да се завърнат у дома, където могат да бъдат да бъдат арестувани и съдени.

След пуча турските власти предприеха мащабни чистки, включително на военнослужещи и полицаи. Голямата част от представителите на Турция в НАТО бяха освободени от длъжност. Анкара обвини живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен за опита за преврат и поиска неговото екстрадиране.

Вчера пък турският министър на отбраната Фикри Ъшък заплаши натовските партньори на Турция, че е възможно базата „Инджирлик“ - използвана от коалиционните сили срещу „Ислямска държава“ - да бъде затворена.

Белгия

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай