Last news in Fakti

8 Януари, 2017 07:45 2 442 2

Вселената е родена от масивна черна дупка

  • черна дупка-
  • вселена-
  • космос-
  • големият взрив-
  • теория-
  • сингулярност
Вселената е родена от масивна черна дупка - 1
Снимка: Wikipedia

Най–приеманата теория за произхода на вселената все още е Големият взрив. Теорията предполага, че вселената е създадена от гравитационна сингулярност – точка с нулев обем и безкрайна плътност – която се разширява в следващите 13,8 милиарда години. Въпреки че това разширяване си има своите въпроси без отговор, по-големият въпрос е какво е предизвикало Големия взрив, пише МегаВселена.

Итън Сийгъл, физик и сътрудник на „Форбс", обяснява възможността вселената да води началото си от черна дупка. Идеята е предложена първоначално през 2013 от физиците Ниайеш Афшорди, Разие Пурхасан и Робърт Ман, а техният сценарий успява да устои на внимателното вглеждане от страна на другите физици и учени.

Аргументът, който подкрепя тази теория, е сингулярността - явление, което може да се открие само в два случая във вселената – Големия взрив и черните дупки. Гравитационната сингулярност е едноизмерна точка, в която се чупят законите на физиката, с които описваме пространство – времето.

В черните дупки сингулярността съществува в техния хоризонт на събитията. Този хоризонт оборва всичко, за което знаем, че управлява физиката в нашата вселена, при това и двете – и квантовата механика, и общата относителност. Предполага се, че хоризонтът на събитията в черната дупка е по-масивен от това, което частиците в него могат да поемат.

„Фактът, че черните дупки във вселената са много по-масивни от това не е проблем„, обяснява Сийгъл, „законите на физиката, които познаваме се чупят в сингулярността, която калкулираме в центъра. Ако някога искаме да я дефинираме акуратно, ще трябва да унифицираме квантовата теория с общата теория на относителността.“

Тъй като нашето разбиране за вселената е все още ограничено, просто наричаме тази точка „сингулярност“. Хоризонтът на събитията на черната дупка е в общи линии едноизмерно повторение на триизмерната вселена. Върху това е фокусирано изследването на Института Периметър (Perimeter Institute). Възможно ли е нашата вселена да е продукт на сингулярността на голяма, първична черна дупка? Дали нашата вселена не е триизмерната опаковка на хоризонта на събитията на друга вселена?

„При такъв сценарий, нашата вселена се ражда, когато звезда в четириизмерна вселена колабира в черна дупка", пише в прессъобщението на Института Периметър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    А кой е бащата?

    Коментиран от #2

  • 2 гощо

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Как кой? Вейдър е бащата!!!!