Last news in Fakti

9 Януари, 2017 16:05, обновена 9 Януари, 2017 16:26 1 368 0

Започват преговорите за обединението на Кипър

  • преговори-
  • кипър-
  • обединение-
  • гърци-
  • турци

От 9-и до 11-и януари в Женева ще се търси мир между кипърските гърци и турци

Започват преговорите за обединението на Кипър - 1
Снимка: БТА/XINHUA

Лидерите на етнически разделения Кипър - Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ, ще се срещнат днес в Женева, за да продължат разговорите за обединение на острова, предаде VOA News.

Тридневните преговори от 9-и до 11-и януари, провеждащи се под ръководството на ООН, ще обхванат темите за управлението, сигурността, икономиката и разпределението на териториите между двете общности - гърци и турци.

Като гаранти за сигурността ще присъстват официални лица от Гърция, Турция, Великобритания и Европейския съюз.

За 12 януари пък е планирана конференция на страната, на която ще има представители и на двете общности. Наскоро избраният главен секретар на ООН Антонио Гутиерес, който също се очаква да присъства на конференцията, описва събитието като "историческа възможност" за голям напредък.

Гръцката и турската общност на Кипър живеят отчуждени една от друга от 1974 година насам, когато Турция нахлу в северната част на средиземноморския остров, отговаряйки на действията на гръцки бунт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА