1 281 11

България е поискала спешна доставка на ток от Румъния

От Букурещ отказали заради собствените си високи нужди

Анатоли Стайков

Румънският министър на енергетиката Флориан-Тома Петку заяви, че в неделя вечерта България е поискала спешна помощ за доставка на електроенергия заради проблеми със системата.

"Държейки сметка за деликатната ситуация, в която може да се озове Румъния, ние не се ангажирахме с това и им казахме, че не можем да помогнем", заяви Петку след заседание на енергийния зимен команден щаб, съобщава агенция Медиафакс.

Министърът посочи, че заради ниските температури днес и утре се очакват исторически рекорди в потреблението на електроенергия в страната, и поради тази причина производството се увеличава. По думите му това допълнително усилие няма да се отрази на сметките за ток на населението.

Консумацията на електроенергия тази сутрин в Румъния е била с десет на сто по-висока в сравнение със същия ден на предходната година, достигайки 9,247 мегавата, съобщи националната компания Транселектрика.

В Букурещ и в почти всички окръзи на Румъния е обявен оранжев код на опасност заради студа. Максималните температури ще бъдат от минус 15 до минус 10 градуса, а минималните се очаква да спаднат до минус 29 градуса.

Румъния


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • антрашпиц
  Отговор
  1 20:57  09.01.17
  Е що да продаваме ток като можем да купуваме..Уникална държава с уникално тъп народ..
 • помни
  Отговор
  2 21:02  09.01.17
  когато го произвеждахме стояхме на тъмно-държава дискотека 3 часа няма 1 час има ток.Защото го продавахме !
 • Патето Яки
  Отговор
  3 21:32  09.01.17
  АЕЦ Белене ??????
 • Петър Папазов
  Отговор
  4 21:32  09.01.17
  Когато купуваш ще ти дават комисионни. Когато произвеждаш и продаваш ще печели държавата а не Бойко Борисовчетата!

 • Трол
  Отговор
  5 21:34  09.01.17
  Деса-Стоян-То да ми обясни, мнението си, как българия нямала нужда от АЕЦ Белене. Щот съм тъпичък, а третополовото е умничко!
 • Истината
  Отговор
  6 22:40  09.01.17
  Е нали това бе едно от главните условия (другото бе да унищожим армията си) за да влезем в ЕС?! Кунева-Пръмова подписа унищожаването на ядрените реактори, Боко спря Белене по заповед на "приятелите" ни и сега ще се молим да се смили някой съсед за да оцелеем . Къде са продажните сороси да дадат "научни"обяснения?
 • Ние сме боклуци, ще вървим смело НАЗАД.
  Отговор
  7 23:10  09.01.17
  Само до преди 10-ина години, изнасяхме, а сега се молим като прошляци на тоя и оня, за ток. ЕКСТРА. Да се закрият и ТЕЦ-овете,ВЕЦ-овете .Без ток е по-добре, романтика, отопление на дърва, пътища също не ни трябват, най-добре да почнам да караме каручки, ще спестим от гориво, винетки, задръствания и тн.И ЕС ще ни тупа по рамото, като първенци по пестене и екология.
 • ккгкг
  Отговор
  8 23:28  09.01.17
  Ако не го продавахме нашия ток за жълти стотинки! Ако не бяхме затворили за угода на запада доста реактори на АЕЦ-а! Ако бяхме изградили АЕЦ Белене ! Нямаше да се налага да искаме ток от никъде - България можеше сама да подсигури ресурс за всичките си потребности! Храна - въглища - желязо - злато - енергия - но политиците ни са дупедавци и никога няма да се оправим! Как ми се иска да не се срамувам да се нарека българин - но уви срам ме е заради ТЯХ!!!
 • ААА
  Отговор
  9 08:21  10.01.17
  Нали имаше хвалби,че в България има изградени фотоволтаици ,колкото един блок на АЕЦ . Къде е сега тази енергия ? . Въпроса е ироничен. Освен ,че са с висока себестойност, явно са и безполезни, когато има най-голяма нужда. Не беше ли по-добре да имаме ,още един блок в Козлодуй , да работи при всякакви обстоятелства, с ниска себестойност. Защитен ли е националният интерес, или ,като ни кажат от вън да пръднем , нашите "управници" направо се на.ират.
 • гост
  Отговор
  10 10:58  10.01.17
  Не ги плюйте политиците,те също просто си вършат работата за която им се плаща - от "ПОСОЛСТВОТО"!
 • Ник
  Отговор
  11 12:22  10.01.17
  Не знам да ли повече разбраха какво се случва? - Всяка държава има т.н. "студен резерв"! Това са централи, на които им се плаща дори и да не работят цяла година, но при нужда да се включват в системата за да дадат необходимото количество. Сега се получава така, че първо търсят ток от Румъния вместо да включат студеният резерв!!! - Разбирате ли? Тоест на Вас ви се плаща студен резерв да речем 50 млн. лева, но когато има нужда Вие не работите а се търси покупката на ток от чужбина!!!?! Нека напомня че именно тези от ГЕРБ затвориха ТЕЦ Варна, която беше върхова централа. До колкото съм наясно причините е че не си платиха рушвета на Борисов. За това министерството на Енергетиката им дават предписание да сменят системата като заменят въглищата с газ. Само, че за всеки инженери и технически грамотен е ясно, че това е все едно да направиш нова електроцентрала. Така около 600 енергетици останаха без работа. Скоро ще купуваме ток именно от онези, на които продавахме Румънци, Гърци и Турци...

Напиши коментар:


Публикувай