Last news in Fakti

10 Януари, 2017 12:34 3 432 1

Иран се сбогува с президента Рафсанджани

  • иран-
  • акбар хашеми рафсанджани-
  • рафсанджани

Съболезнования по повод кончината му изказаха редица държави, в това число и САЩ

Иран се сбогува с президента Рафсанджани - 1
Снимка: БТА/АР

Стотици хиляди скърбящи иранци се събраха в столицата Техеран за погребението на бившия президент Акбар Хашеми Рафсанджани, съобщава ТАСС. Рафсанджани почина в неделя на 82-годишна възраст.

Множеството изпълни основни пътни артерии в столицата, а висши държавни служители и религиозни лица присъстваха на траурната церемония в Техеранския университет. Върховният лидер на Ислямската република - аятолах Али Хаменей прочете молитва до ковчега на Рафсанджани.

Представители на местния политически елит коленичиха пред тленните останки на бившия президент, за да му отдадат почит за последен път.

На церемонията присъстваше и настоящият президент Хасан Рохани, който e смятан за последовател на прагматичните възгледи на Рафсанджани.

В траурната церемония се включиха и хардлайнери. На нея бе забелязан също и командващият бригадите Ал Кудс в състава на Корпуса на гвардейците на ислямската революция Касем Солеймани. Последните участват в бойни операции зад граница на първо място, сред които е войната в Сирия.

Съболезнования по повод кончината му изказаха редица страни, в това число и САЩ, с които Техеран е в обтегнати отношения след Ислямската революция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ime

    1 1 Отговор
    Ханъм йокму?