Last news in Fakti

12 Януари, 2017 04:33 1 858 5

Плановете за лунно село добиват очертания

  • лунно село-
  • луна-
  • космос-
  • програма-
  • наса
Плановете за лунно село добиват очертания - 1
Стопкадър и видео: Youtube

През миналата година Европейската космическа агенция (ESA) обяви плановете си за построяването на постоянна лунна база, наречена Лунно село (Moon Village), което трябва да е следваща стъпка, надграждаща Международната космическа станция. Според замисъла, новата база на Луната трябва да се реализира през 2024 г. Лунното село е част от концепцията Космос 4.0, дефинирана от генералния директор на ESA Йохан Дитрих Вьорнер, която предвижда космическите изследвания вече да не са монопол на публичния сектор и да станат отворени и за частни организации, пише МегаВселена.

Вьорнер казва, че парченцата на плана вече започват гладко да се наместват. След последната среща на 22-те страни – членки в Люцерн, Швейцария концепцията Космос 4.0 има събрани 10,3 милиарда евро обещано финансиране.

Не липсват обаче и разочарования, тъй като програмата за въздействие върху астероиди се е провалила от гледна точка намиране на финансова подкрепа. Програмата трябваше да е нещо като отбранително учебно упражнение, което щеше да използва ноу-хау и технологии на НАСА.

ESA не е единствената агенция, която гледа към Луната. Британската архитектурна компания Foster + Partners изработи дизайн на собствена версия на надуваем лунен хабитат с купол, способен да предпазва обитателите от космическата радиация и боклуци. Проектът на Google Lunar Xprize също предизвика световната научна общност да се стреми към Луната. В надпреварата са и космическите агенции на Индия, Русия, Япония и Китай.

Марс е фокусирал вниманието на НАСА и Илън Мъск, но построяването на колония на Червената планета вероятно ще отнеме доста повече време, отколкото селище на Луната. Еднопосочно пътуване до Марс с днешните технологии отнема около 3 години, без да броим подготовката, което е една от причините времевата рамка за колонизиране на планетата да е заложена широко за периода след 40 до 100 години. Пътуване до Луната от друга страна отнема около 3 дни. Тъй като ESA планира да строи структури с помощта на 3D – принтиране с материали от лунния реголит, каргото, което трябва да се „качи“ до Луната, би било много по-малко.

За някои хора парите и усилията, които се влагат в космически изследвания са чиста загуба на ресурси и време, особено като се има предвид съдбата на милионите гладуващи тук на Земята. От определена гледна точка това е така, но учените твърдят, че ако не построим алтернативна колония, има опасност от заличаване на цялото човечеството и планетата ни – било поради външна сила като комета или пък заради вътрешен конфликт като война. Извънземна човешка колония би играла важна роля в шансовете за оцеляване на човешката раса – резервен план за вида, ако щете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Г(Е)РОБ

    7 0 Отговор
    Ми у.рахме и ограбихме Земята а сега да се изакаме и там. Ще спечелят големите банки и концерни на големите. Ние пак ще го дуууууу... още по-гладни и в съсипан климат.
  • 2 СиС

    6 1 Отговор
    Макетата отдавна са там бе-къде сте тръгнали...
  • 3 гост

    4 1 Отговор
    Давайте по-бързо обаче та да изпратим Путин и Тръмп там та да си мерят пиш..те на воля.Ще иде и Павлова да им сложи винетки на "ракетате" и да обяви обществена поръчка за измерването,там вече сама,ще я спечели поради липса на други кандидати.
  • 4 гощо

    1 0 Отговор
    НОВА НАДЕЖДА!!!!!
  • 5 корса

    0 2 Отговор
    Тези глупости ги разказва още Жул Верн!
    "До луната и обратно"

    След 200г. може би!