Last news in Fakti

13 Януари, 2017 04:17 1 912 0

Учени откриха точната възраст на Луната

  • луна-
  • възраст-
  • учени

Естественият спътник е възникнал най-малко преди 4.51 милиарда години

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис изчислиха възрастта на Луната. В съобщение, качено на сайта на висшето училище, специалистите уверяват, че естественият спътник на Земята се е сформирал най-малко преди 4.51 милиарда години, съобщава ren.tv, цитирана от "Блиц".

До извода си учените са достигнали след анализ на осем образци, събрани от повърхността на небесното тяло. Фрагментите, съдържащи цирконий, са били доставени от астронавти от „Аполо 14” през 1971 година.

По думите на професора по гео и космохимия Кевин Маккигън, който е съавтор на изследването, образците представляват чист цирконий, който е смятан за „най-добрия часовник в природата”.

Точното време на формиране на Луната може да помогне на учените да определят нейния произход. Според предишни оценки, направени със същите образци, спътникът на Земята се е образувал 68-120 милиона години след зараждането на Слънчевата система.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА