Last news in Fakti

13 Януари, 2017 15:16 1 526 19

ЕК: Санкциите срещу Русия почти не вредят на ЕС

  • санкции-
  • ес-
  • русия

Санкциите са определени с точността на лазер и имат минимално въздействие върху икономиката ни, твърдят от Брюксел

Въвеждането на санкциите на ЕС срещу Русия почти не оказват въздействие на европейската икономика. Това заяви днес говорител на ЕК на традиционната пресконференция в Брюксел.

"Санкциите са определени с точността на лазер и имат минимално въздействие върху икономиката на държавите от Общността", заяви говорителят. Той добави, че са приложени успоредни мерки, които да сведат до минимум отражението на санкциите.

От март 2014 г. Брюксел постепенно наложи санкции на Москва в отговор на анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна. Санкциите ограничават достъпа до първичните и вторичните капиталови пазари на ЕС на пет големи руски държавни финансови институции и техните мажоритарно притежавани дъщерни предприятия. В техния обхват влизат и на три големи руски дружества в областта на отбраната и други три големи енергийни дружества.

ЕС наложи забрана за търговия с оръжия, за износ на изделия с двойно предназначение за военна употреба или за военни крайни потребители в Русия. Ограничен бе достъпът на Федерацията до определени чувствителни технологии и услуги, които могат да бъдат използвани за проучвания и производство на нефт.

Прилагането на наложените санкции бе удължено през декември 2016 г. поне до края на юли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лелеееее

    19 7 Отговор
    То затова европейските фермери затрупаха с тор главни улици на столиците си...щото нямало загуби.Абе в кой свят живеят тия бюрократи???
  • 2 тука е така

    8 15 Отговор
    Да го четат партия русофили
  • 3 а ся

    14 6 Отговор
    Само Германия е 100 милиарда назад !!!! Продължавам да не разбирам политиката на "един поръчва ,пък друг плаща " .
  • 4 Санди

    16 6 Отговор
    Само Австрия обяви че са на миус 3.7 мтлиарда евро за 2014 -2015 г.....за 2016 тепьрва ще смятат. А другите от Е.С.???? То бива да сте лицемерни,ама не за сметка на европейците.
  • 5 Варна

    20 6 Отговор
    С какво да бъдат засегнати страните от Западна Европа? - Автомобилните им заводи в Русия работят. Руската Газ пък върви по тръбопроводите. Въглищата, дървата, стоманата, ядреното гориво не са ограничени от санкциите. Валутните разплащания и сделките с валута продължават да вървят... Кое да повлияе върху западна Европа?
    Не така стоят обаче нещата за Източна Европа, а официалното изказване е достатъчно показателно, че хич не им пука за Източна Европа... - Изразът "Санкциите почти не вредят" е достатъчно показателен. Нека да припомня, че само за 2015год. след изказването на Плевню ,морският туризъм загуби 500 млн. лева. 2016 беше по- добра от 2015, но това не означава че сме върнали нивата от 2014 год.! Нашата икономика е в пряка зависимост от Туризма където Руснаците са основно перо, за това дрънкането на непремерени приказки влияе пряко и тежко върху Българската икономика където туризмът заема 40% от приходите на страната ни!
  • 6 тито

    18 6 Отговор
    Италия за 14 и 15 година каза за загуби над 21 милиарда.Нещо в Брюксел пак ни замазват очите.
  • 7 Макариченко

    6 15 Отговор
    Тия загуби си ги изсмукахте от пръстите - русофилчета малки сладки. Както ясно се вижда в Европа вече почти няма криза , докато в Мордор - (русия) тя едва започва! Това е целта на един болен човек да настрои народа срещу Америка и Европа, и да предизвика вълна от недоволство и ТСВ!!! Единственият губещ от цялата ситуация ПАК ЩЕ СА РУСНАЦИТЕ, ВИНАГИ Е БИЛО ТАКА И ТАКА ЩЕ БЪДЕ ЗА НАПРЕД, амин ...

    Коментиран от #9

  • 8 до 7

    13 6 Отговор
    В Европа нямало криза..???....ххахваххаа Абе ти кьде живеееееш бе троле соросоиден-на Марс...
  • 9 синоптик

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "Макариченко":

    Така е когато в главата на човек бушуват циклони и антициклони!
  • 10 По въпроса

    11 3 Отговор
    Незнам за европейските фермери, но нашите тук загинаха откакто има санкции срещу Русия. Брат ми имаше 150 крави и му вървеше добре, наложиха санкциите и го унищожиха, продаваше млякото на 0.30 лв литъра, а като имаше износ под 0.70 лв литъра не е падал! Дали пък и нас не ни засяга , аааааааа?
  • 11 Истината

    6 3 Отговор
    Единствените които не са засегнати от санкциите са...Германия и САЩ. Според изследване на Блумбърг,по време на санкциите търговският оборот на тези две страни с Русия се е увеличил. Та,санкциите са за такива като нас!
  • 12 гост

    9 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Санкциите са определени с точността на лазер и имат минимално въздействие върху икономиката на държавите от Общността" подобна простотия даже няма как да я коментира човек освен просто,като тъпотия.
  • 13 Ярослав Станчев

    10 3 Отговор
    Боли ги чепа руснаците от вашите санкции.Точно една от санкционираните руски компании,Газпромнефт,има завод за производство на нефтопродукти в Италия.Купиха бившия завод на Шеврон-тексако и сега си продават стоката из цяла Европа,включително и България.В момента 4 литра туба двигателно масло на Газпромнефт се продава у нас за 38 лева.Вие си мислете,че срещу такива огромни корпорации има санкции.Има за цървулите като нас,за милиардите санкции няма.Само дебили като тия в Брюксел и Плювню си мислят,че някой им се вързва на простотиите.
  • 14 стоян георгиев

    2 10 Отговор
    след санкциите българия увеличи бвп с близо 10 %,а руснаците загубиха толкова .освен това самите руснаци обедняха и обедняват зверски.покупателната способност на всеки руснак е тотално провалена вследствие санкциите и големите военни разходи ,както и парите които отиват за крим.русия дефакто е фалирала страна с бюджет на червено и топящи се резерви.на газпром му се наложи да намали цените на газа до нива които са в пъти по-ниски от тези преди санкциите ,което не може да компенсира по-голямото потребление.

    Коментиран от #17

  • 15 Д'Мин

    3 0 Отговор
    Очакваният икономически растеж в България за тази и следващата година е доста над средния за региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа (ЦИЮИЕ) съответно от 1,3% и 2,1%. Най-силен ръст на БВП се очаква да постигнат Черна Гора (5,1%) и Румъния (5,0%), а най-слаб – Беларус (-3,0%), Русия (-0,8%) и Украйна и Естония (по 1,5%).
    За 2017г. МВФ дава прогноза за растеж на руския БВП (1.1%).
    В същото време обаче фондът очаква ръстът на износа на България през тази и следващата година да се забави до 3,4% спрямо предишната прогноза за 4,1% през тази година със слабо ускоряване до 4,2% през 2017 г.
    Публичният дълг ще продължи да нараства, макар и по-бавно спрямо предишната прогноза – до 29,7% от БВП през тази година спрямо 30,2% в предишния доклад. Интересното е обаче, че МВФ очаква той да намалее през 2017 г. до 26,3% от БВП. Предишните очаквания бяха за увеличаване до 30,6%.
    Направо цъфтим, а Русия залязва! Трола под мен е като НПО лозунг!
  • 16 Д'Мин

    6 1 Отговор
    Сравнение между средната и минималната заплата и средната пенсия в страните от Балканския полуостров направи EconomyNews.bg.
    От изнесените данни ясно се вижда, че комшии, които не са в Европейския съюз, нямат достъп до еврофондове и през последните 20 години на тяхна територия е имало конфликти и военни действия, са ни надминали в заплащането на труда на жителите си.
    В Сърбия например средната пенсия е 219 евро при 150 евро в България. Дори Албания и Македония, които са страни с доста по-мижава икономика от нашата, са ни изпреварили по този показател – средната пенсия при тях е съответно 175 и 189 евро.
    Изобщо не трябва да поглеждаме към отличниците на региона – Турция и „изпадналата в криза” Гърция. В тези държави средната заплата е над 700 евро при 390 евро у нас. Средната пенсия в Гърция пък е малко под 1000 евро.
    Деса-Стоян-То да направи своя козяшки анализ на тези данни.
  • 17 Ярослав Станчев

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Да бе,затова ли Газпром купува бензиностанции в България,щото фалира?ВАГ има завод за коли в Калуга,Тойота има в Петербург,Роял дъч Шел има завод в Торжок,Фукс Петролуб има 2 завода в Калуга и Ярослав.Хюндай-Киа също имат завод в Русия.Санкции викаш,страшно е,направо са ги смлели от санкции.А в България някоя от тези корпорации имат ли поне един цех?Търговията на големите руски фирми си върви,малко по-завоалирано и тежко,но не е спирала.Тия санкции са за глупаците,като нас,дето не могат да си гонят интереса.А запада си върти далаверите с Русия и си гледа кефа.
  • 18 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    ти явно не четеш руска преса нито гледаш руски телевизии нито пък следиш руската икономика.автомобилосторенето в русия е в пълна рецесия ,затварят се заводи ,потреблението намаля ,новите коли дето се купуват в русия са в пъти по-малко сега от преди 3 -4 години.газпром купували бензиностанции в българия и това било обаче символ че нещата са ок,смяхххх!да купиш 5 бензиностанции на фона на общата рецесия е нищо бе станчев.изброените заводи дето ги даваш са нищо в сравнение със 145 милионната държава претендираща за супер сила ,а още по-смешно е да я сравняваш с българия .там има заводи за коли щото са голям пазар и имат мита на вкараните такива ,демек за да си с добри цени трябва да произвеждаш на място,тук тези проблеми ги няма ,да речем кола от словакия идва по бързо и лесно отколкото една такава от калуга да речем в мурманск.до преди три години руснаците имаха по-висока покупателна способност от нас ,сега е обратното и тренда продължава да изостря ситуацията там,а тук да я развива.коя търговия върви бе станчев при цена на петрола 50 долара за барел и цена на газа 200 долара за 1000 кубика?виж салдото ни с русия колко падна вноса ни и как от това живна цялата икономика у нас за сметка на руската.благодарение на натиска вече не купуваме и газ по цени от 500 евро за 1000 кубика,но на теб тези работи маи не ти харесват,друго си е на руснаците да им е добре ,а на нас зле,а?и далаверитеееееее ,далаверитееее...така е на село всичко ти е далавера ,запада си ги гл
  • 19 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    далаверитеееееее ,далаверитееее...така е на село всичко ти е далавера ,запада си ги гледа ,а ние сме прецакани а,стнчев?комплексарско,но удобно!
    далавери станчев има в българия затова сме на тва деридже ,на запад има политики и те се спазват като цяло,които ги пренебрегва го пляскат през ръцете ,но ти няма как да ги знаеш тези работи и затова плачи че си прецакан по презумция и готово,както вече казах комлексарско е но е удобно!
Новини по държави: