799 2

Искат доживотен затвор за Радован Караджич

През март миналата година Караджич беше осъден на 40 години затвор за геноцида в Сребреница

Анатоли Стайков

Прокуратурата в Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия обжалва присъдата от 40 години затвор на Радован Караджич и поиска за него доживотен затвор, предаде радио Б92.

През март миналата година Караджич бе осъден на 40 години затвор за геноцида в Сребреница и за престъпления срещу човечеството в Босна и Херцеговина по време на войната от 1992 до 1995 г.

Жалбата пред Апелативната камара на трибунала бе внесена в началото на декември и е на 89 страници. От друга страна жалбата на Караджич, която също бе оповестена неотдавна, е на 233 страници.

Прокуратурата се мотивира защо смята, че Караджич заслужава доживотен затвор, заявявайки, че 40 години затвор не е съразмерна на неговата наказателна отговорност присъда.

"Наказателната отговорност на Караджич е безпрецедентна и изисква съразмерно наказание. Санкцията, която му определи първоинстанционният съдебен съвет, е очевидно неадекватна, недобре мотивирана и представлява злоупотрба с правомощията", пише прокуратурата.

Прокуратурата иска още Караджич да бъде признат за виновен и за геноцид в Босна и Херцеговина.
"Водещата роля на Караджич в престъпленията, извършени в Босна и Херцеговина, го определят като най-сериозния извършител, осъден от Хагския трибунал досега", пише в жалбата.

Холандия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Челавек
  Отговор
  1 21:25  13.01.17
  Квото надробиш ,това ще сърбаш . Нар. Поговорка.
 • шефа
  Отговор
  2 22:19  14.01.17
  Абе много интересен съд. На съдебната скамейка са само християните. Да не би ония да не правеха поразии? Колко християни избиха, да не изпадам в подробности. Милошевич същия този съд го оправда, но година след като почина в затвора-който не вярва да си направи справка. Кой ще търси отговорност за тази присъда? И какво като го оправдаха. Човека изгни в пандиза невинен. Сега пак се напинят, но после да не се повтори историята. Явно там седят едни некомпетентни, но недосегаеми чичковци. Да ти имам съда.

Напиши коментар:


Публикувай