2 169 6

Нова бактерия отговорна за зимната смъртност при пчелите?

В проби от болни кошери бактерията се появява в 73 процента от времето

Анатоли Стайков

Изследователи от Университета на Уисконсин-Стоут са открили нова бактерия, която може да има пръст в смъртта на пчелите през зимните месеци.

По време на изследването кръвта на пчелите, професора по биология Джим Бурит и неговите ученици се натъкват на нещо необичайно. Това е бактерия,за която изглежда никой не е чувал. С помощта на експерти от Университета на Уисконсин-Мадисън, Бурит осъзнава, че това е нов вид, които може би допринеся за умрелите пчелни семейства през зимата.

"И най-вече, когато започнахме да го намери в съседните окръзи и дори в съседните щати, ние мислехме, че това наистина заслужава по-отблизо", каза Burritt.

Професорът и екипът му събира повече от 3000 проби пчелна мръв(хемолимфа) от кошери в цялия Уисконсин и Минесота. Бактерията, която нарекли Serratia marcescens щам sicaria, или SS1 за кратко, се появила в почти половината от всички проби.

В проби от болни кошери бактерията се появи в 73 процента от времето. Бурит каза, че неговите резултати показват, че SS1 може да има нещо общо с зимната смъртност при пчелите, но са необходими повече изследвания, за да се докаже.

"Изглежда като лесна връзка, защото ние открихме бактерията в пчели, които са болни и те са пчелите, които умираха през зимата."

"Но наистина е нещо друго, да се каже, че тази инфекция причинява зимната смъртност при пчелите."
Бурит и неговите ученици също открили, паразитни акари, които живеят в пчелните кошери носят SS1 бактерията.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 14:38  14.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 2 15:18  14.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Златко
  Отговор
  3 16:13  14.01.17
  В България пчелите умират и никой не го интересува.
 • Капанар
  Отговор
  4 17:02  14.01.17
  Бойко е виновен!
 • МАТЕЕВ
  Отговор
  5 18:48  14.01.17
  Считам,че публикацията е навременна за сведение и нашите научни работници трябва да проведат изследвания по този въпрос.

  Коментиран от #6

 • misli posle govori
  Отговор
  6 08:57  15.01.17

  До коментар #5 от "МАТЕЕВ":

  Кой Матеев сте? Росимир Матеев от Габрово ли сте. Вие почнахте бизнес с пчели преди 3-4 години, този бизнес печеливш ли към момента. Ами с форекса, там още ли търгувате? Аз знам за Вас от сайта ви за СТС Солар- фотоволтаиците, ако сте същия човек де? Пчелите в нашия край Русенско измират най-вече при кампаниите при пръскането на рапицата, като цяло болестите могат да си ги контролират пчеларите.

Напиши коментар:


Публикувай