1 371 3

Тръгна първият директен влак от Белград за Косово (СНИМКИ)

Сърбия отвори железопътната линия въпреки протестите на Прищина

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

След 18-годишно прекъсване, от главната железопътна гара в Белград тръгна първият влак, който ще пътува директно от сръбската столица до град Косовска Митровица в Косово, предаде радио Б92.

Влакът бе изпратен на гарата от директора на канцеларията за Косово към сръбското правителство Марко Джурич. Пред журналисти той заяви, че влакът не може по никакъв начин да бъде провокация за Прищина, тъй като е украсен със световно културно наследство, което е в списъка на ЮНЕСКО.

Джурич каза, че евентуално спиране на влака при влизане в Косово би представлявало нарушаване на човешките права. Той изтъкна, че става дума за един вид "движеща се изложба", която е дело на световно известния автор Андрей Василевич.

Новият руски дизелов влак е украсен отвътре с изображения на фрески от четири манастира в Косово, които са в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство от 2004 г., а от 2006 г. са в списъка на застрашеното световно културно наследство. Това са манастирите Грачаница, Високи Дечани, Богородица Левишка и Печката патриаршия.

Отвън влакът е украсен със сръбското знаме и имената на най-хубавите сръбски църкви, манастири и средновековни градове в Косово, и надписа "Косово е Сърбия" на 21 езика, сред които и на албански.
Линията се отваря по инициатива на канцеларията за Косово, която ще поеме разходите, които Сърбия ще има във връзка с превоза на пътници по тази линия. Планирано е влакът да се върне утре в 10,40 часа от Косовска Митровица.

Сърбия отвори железопътна линия до доминираната от сърби северна част на Косово, въпреки протестите на правителството в Прищина. Властите в Косово определиха това като "провокация" и "агресивно нарушаване на суверенитета на Косово".

Бившата сръбска област Косово обяви независимост през 2008 г., но Белград не признава отцепването и се опитва да поддържа влияние в северната част на Косово, където живее по-голямата част от сръбското малцинство.

Сърбия


Още по темата

 • Силно напрежение между Белград и Прищина

  Силно напрежение между Белград и Прищина

  Сръбският президент обвини косовските албанци, че се опитват да предизвикат военен конфликт, съобщава АП. Причината за острото изявление е спрения от ...
  15.01.2017
  1 997
  12
 • Първият влак от Белград не стигна до Косово

  Първият влак от Белград не стигна до Косово

  Сръбският пътнически влак, който трябваше след 18-годишно прекъсване да свърже отново Белград с Косовска Митровица, не стигна до крайната си цел от ...
  15.01.2017
  1 968
  17
 • Белград: Предайте ни Рамуш Харадинай

  Белград: Предайте ни Рамуш Харадинай

  Сърбия няма да се откаже от искането си Рамуш Харадинай да й бъде предаден, заяви министърът на правосъдието на Сърбия Нела Кобурович след спешното ...
  13.01.2017
  1 730
  4

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гошо
  Отговор
  1 16:38  14.01.17
  Имат по-хубави влакове и гари от нашите. И през воина минаха, и през какво ли още не. Не сме държава, клозет сме!
 • Гост
  Отговор
  2 22:44  14.01.17
  Гошо е прав. Не харесвам сърбите по исторически причини, но в Сърбия е доста по-благоустроено от БГ. Идете ей я къде е . разходете се . вижте . има невероятни села и градове. изключително красиви и китни въпреки, по-скромната природа от българската. чисто е подредено и спертнато. И много евтино.
 • Бил в Сърбия
  Отговор
  3 09:26  16.01.17
  Косово наистина е Сърбия и аз ги подкрепям в каузата да си го върнат, но това е доста груба провокация от тяхна страна. А относно инфраструктурата им - моля ви се. В България всичко се разви благодарение на ЕС и е много по-напред от Сърбия.

Напиши коментар:


Публикувай