Last news in Fakti

14 Януари, 2017 18:41 2 702 6

Беларус приема бежанци

  • беларус-
  • бежанци-
  • ес-
  • александър лукашенко

Минск ще строи лагери след сделка между президента Лукашенко и Брюксел

Александър Лукашенко сключи с Евросъюза нова сделка. Беларус ще строи лагери за бягащи на Запад имигранти - сирийци, чеченци, украинци. Брюксел ще трябва да заплати скромната сума от 7 милиона евро. Лагерите за бежанци ще са с капацитет 10 000 души, вероятно ще бъдат разположени между между Гомел и Могилев. Западната преса вече се възмути, като оцени сделката като договор с белоруския диктатор.

ЕС в близките три години ще отдели 7 милиона евро за строителството в Беларус на няколко лагера за нелегални имигранти. Под заглавие „Договор с белоруските диктатори”, за това съобщи в петък германският вестник Tageszeitung, позовавайки се на документи на Еврокомисията.

С реализацията на проекта се заема Международната организация по миграция /ООН/. Всеки от бъдещите лагери е предвиден за 30 – 50 души. Условията на пребиваване е необходимо да съответстват на най-добрите европейски и международни стандарти. Трябва да има отделни секции за живеене за жени, семейства. Трябва да бъде осигурена на място психологическа и медицинска помощ.

Лагерите ще бъдат от открит и закрит тип, в които бежанците ще бъдат държани до екстрадирането им от Беларус или докато не напуснат доброволно страната. Лагерите ще бъдат разделени на три типа – за бежанци от Украйна, от Сирия и за руснаци, опитващи се да попаднат в страни от ЕС в търсене на работа по икономически причини. Според германския вестник най-напред в тази категория могат да попаднат чеченските бежанци.

Министерство на вътрешните работи на Беларус потвърди тази договорка, уточнявайки, че 7 милиона евро се заделят за решение на проблема с противодействие на незаконната миграция, за модернизация на лагерите за имигранти, съобщи за РИА Новости представител на Министерството на вътрешните работи. Те няма да са за прием на бежанци от ЕС в рамките на програмата за разселване на имигранти, поясни той, уточнявайки че програмата е за периода 2017 г. – 2020 г.

„Става въпрос за съвместен проект на беларуската страна с представители на Международната организация по миграция в Република Беларус, която ще се реализира в съвместната програма „Партньорство за мобилност”, заяви пред „Спутник” представителят на Министерство на външните работи Дмитрий Мирончих.

Както пише Tageszeitung, вече приключват преговорите ЕС - Беларус за трите миграционни споразумения. Освен „Партньорствата за мобилност” /опрощаване на издаването на работни и студентски визи/, става дума и за опрощаване на условията на беларуските граждани в Шенген, и за споразумение за реадмисия. По неговите думи Беларус се задължава да приема бежанци, които се опитват да достигнат ЕС, през нейната територия.

Както писа Взгляд, тази седмица президентът Лукашенко въведе безвизов режим за 80 страни, включително и САЩ и ЕС. В Минск отбелязаха, че такава крачка е насочена за активизирането на пътувания за бизнесмени, туристи и частни лица, имащи международни паспорти, и няма да е за чужденци, които осъществяват официални пътувания.

Ярослав Романчук, шеф на научно изследователския център Мизес, не е възхитен, че по време на разгара на миграционната криза в Евросъюза, Лукашенко е предоставил своята помощ.

Според Романчук 10 000 бежанци могат да бъдат настанени в пустеещи домове в Гомелска и Могилевска области. Ако тази програма за строителство на бежанските лагери се реализира, това може да се счита за още една победа на Александър Лукашенко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    2 2 Отговор
    Това си е директно подбиване на цената на турците,което обаче ще се отрази и на наща икономика,защото потокът ще се отклони!

    Коментиран от #2

  • 2 Петър Кимонов

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Ха! За пръв път разсъждаваш или може би е конят? ;)
    Не може да се отклони сам, ще го транспортират. Справка: Австралия и Бангладеш.
  • 3 Цвиля

    3 0 Отговор
    Браво кон! Ти си гений
  • 4 Rambo

    2 4 Отговор
    Там и куче да вържеш ще избяга , а човек или бежанец? По скоро ще се върнат обратно в сирия за да умрат като хора ,от колкото куче ,комунист.
  • 5 търговийка

    5 1 Отговор
    Както е видно политици тип "за 30 сребърника" има не само у нас !?
  • 6 Петър Янчев

    3 1 Отговор
    Дали ще има клиенти.Навремето хванали един Българин бягаш от България в Молдова и го пратили в лудницата.Съдията не му повярвал,че иска в СССР.
Новини по държави: