15 Януари, 2017 00:42 1 423 5

САЩ трябва да са част от преговорите за Сирия

  • сирия-
  • сащ-
  • преговори-
  • мирна среща-
  • астана-
  • русия-
  • турция-
  • покана

Турция обяви, че Анкара и Москва са обсъдили поканата към Вашингтон за предстоящата среща в Астана

САЩ трябва да са част от преговорите за Сирия - 1
Снимка Архив АП/БТА

Вашингтон ще бъде поканен да участва в мирните преговори за Сирия, които Москва и Анкара организират в столицата на Казахстан Астана на 23 януари. Новината бе съобщена от турския външен министър Мевлют Чавушоглу, но така и не беше потвърдена официално от руска страна.

Въпреки че подкрепят срещуположни страни в сирийския конфликт, през последните седмици Русия и Турция обединиха усилията си и заработиха в тясно сътрудничество, за да възкресят и подпомогнат международните усилия за постигане на мир в страната чрез политически диалог.

От края на миналата година Анкара и Москва поеха ролята на основен посредник в мирните преговори за Сирия, които до сега постоянно се проваляха или биваха прекратявани, заради непреодолимите различия на режима на президента Башар Асад и т.нар. умерена сирийска опозиция.

"Съединените щати ще участват в преговорите в Астана", заяви Чавушоглу и допълни, че въпросът за поканата на американски представители е бил обсъден на дипломатическо равнище с Москва. Ние не отричаме, че Америка играе роля в този процес", каза още турският министър, като уточни, че все още се прави оценка на страните, които биха могли да вземат участие в мирната среща, както и това, на какво равнище ще бъдат представени.

Чавушоглу обаче бе категоричен, че Анкара "няма да приеме в преговорите да участват кюрдски бунтовници” (Сирийските кюрдски Сили за защита на народа и Сирийската кюрдска партия Демократичен съюз, които турското правителство заклеймява като терористични организации). Според Турция в срещата трябва да се включат само онези страни, които могат ефективно да допринесат за мирния процес".

Според Yahoo News, на 12 януари турското външно министерство е настояло САЩ да бъдат поканени на преговорите. "Никой не може да игнорира и пренебрегне ролята на Съединените щати и това е окончателната позиция на Турция", отбеляза още Чавушоглу.
Само ден по-късно, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че не може да отговори на въпроса за евентуалното участие на САЩ в преговорите между сирийското правителство и въоръжената сирийска опозиция. "Разбира се, всички ние имаме интерес на срещата да бъдат представени възможно най-много страни, свързани по един или друг начин с перспективите за политическо уреждане на конфликта в Сирия", добави той.

Малко след неговото изказване от Държавния департамент на САЩ съобщиха, че все още не са получили официална покана за срещата в Астана. "Не сме получили официална покана за тази среща", каза говорителят Марк Тонър, допълвайки, че настоящата администрация няма нищо против да участва в подобна среща и ако получи покана, без съмнение ще препоръча на екипа на новия президент да я приеме. От Кремъл обаче, отказаха да коментират темата.
Президентът Обама официално ще предаде задълженията си на своя приемник Доналд Тръмп на 20 януари, три дни преди началото на мирната среща за Сирия, на която мнозина залагат надежди, че може да отвори път за планираните мирни преговори в Женева през февруари.

Кървавата гражданска война в Сирия, която започна като гневен протест срещу политическото статукво, наложено от управляващата партия БААС и президента Башар Асад, много бързо ескалира до насилствени въоръжени сблъсъци между силите за сигурност и протестиращите. Така, в средата на март 2011 г., бе поставено началото на жестокия конфликт, който за тези почти 6 години отне живота на почти 450 000 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а ся

    7 1 Отговор
    САЩ официално отговориха , че ИД , "умерената"опозиция и "мирните" тюркмени са едно и също нещо . ИД са световно признати за терористи . Това автоматично означава ,че тези изброените са терористи . Русия и Иран преговарят от страната на редовната сирийска армия . САЩ от страната на кой ще преговарят ???? Не съм привърженик нито САЩ нито Русия . Прост съпоставям случки и събития .

    Коментиран от #2

  • 2 стратокастър

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "а ся":

    А ми защо не решават без САЩ?

    Коментиран от #3

  • 3 Трол

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "стратокастър":

    Много просто. Защото Путин е великодушен! И му сече пипето.

    Коментиран от #5

  • 4 Ahmed

    3 1 Отговор
    Da spre voynata be
  • 5 бате Владо

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Трол":

    И защото Путин се надява новия президент на САЩ да е по-разбран от черньото и да има някакъв реален напредък в преговорите. За всички е ясно, че терористите и "умерената опозиция" са създадени и поддържани от САЩ и американците имат влияние над тях. Така че, ако САЩ участват имат шанс да поправят донякъде злото което направиха, ако пък не искат да съдействат и продължават с глупостите си преговорите няма да имат успех, но така САЩ ще носят официално отговорност за това щото са участвали в преговорите. А и следващия път никой няма да ги покани.