15 Януари, 2017 12:51 2 823 1

Дутерте нареди стрелба по екстремисти

  • родриго дутерте-
  • филипини-
  • стрелба-
  • заложници-
  • манила

Президентската заповед включва дори кризи, при които има заложници

Дутерте нареди стрелба по екстремисти - 1
Снимка: БТА/АР

Филипинският президент Родриго Дутерте нареди на въоръжените сили да стрелят срещу екстремисти, които бягат със заложниците си, в опит да спре серията от отвличания в океана, предаде Би Би Си.

Дутерте определи евентуалните жертви сред мирните жители, които биха загинали при подобна тактика, като "косвени щети". По-рано филипинският президент заяви, че е казал на колегите си от Малайзия и Индонезия, че техните сили могат да стрелят по екстремисти, отвличащи моряци във водите, където трите страни имат обща граница.

Днес той заяви в реч пред представители на бизнес средите в град Давао, че е дал същите нареждания и на филипинския флот и бреговата охрана.

Подобен подход ще попречи на екстремистите, които се опитват да получат откуп, да се облагодетелстват от престъпленията си, подчерта Дутерте. Неговият съвет към потенциалните жертви беше да не позволяват да бъдат отвлечени.

Дутерте заяви също, че би въвел военно положение във Филипините, ако проблемът с наркотиците се задълбочи. Той подчерта, че се е заклел да защитава страната срещу всички заплахи, а наркотиците засягат над 4 милиона души.

Над 6000 души бяха убити при кампанията против наркотиците при полицейски операции и от предполагаеми нападения на доброволни "пазители на реда", припомня ДПА. Над 1 милион потребители и пласьори на наркотици бяха арестувани или се предадоха на властите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аклел да защитава

    12 2 Отговор
    Тоя ме кефи - 21 век с наказания от Средновековието!
    Къде отиваш бе струва ми са?!
    Еврейските адвокатчета и НПО организации, какво ще ядат?
    Как ще се направи цветна революция ако има решителност и дисциплина - тоя да не иска пожизнено да е президент?!
    На тоя му трябва едно ДПС и БХК да му вържат ръцете, краката и устата та да не може да мръдне!
    Кой си ти, че да караш хората да се защитават със всички сили и да се борят за живота си? Нали "Държавата" трябва да ги прави тея работи, иначе ако се съберат една камара мъжаги да бият НПО-тата и бандитите ще прекъснеш поредната жидоамериканска хранилка!
    В армията на САЩ наркотиците ги раздават безплатно, а тоя тръгнал да им бие по хранилките - луд човек!