1 539 0

28 000 агенти ще охраняват инагурацията на Тръмп (ВИДЕО)

Нападения с камиони, дронове или самотни снайперисти са сред основните заплахи

28 000 агенти ще охраняват инагурацията на Тръмп (ВИДЕО)
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Около 28 000 агенти на Сикрит сървис, Националната гвардия и федералната полиция ще се грижат за сигурността във Вашингтон на 20 януари, когато Доналд Тръмп ще положи клетва като президент на Съединените щати, предаде TАСС.

Нападения с камиони, дронове или самотни снайперисти са сред основните заплахи, за които са подготвени американските служби за сигурност преди официалните събития в петък, за които се очаква да се съберат около един милион души.

След нападенията срещу големи групи хора с камион в Ница, Франция, и в Берлин миналата година, американските власти взеха мерки, за да не допуснат подобни сценарии във Вашингтон. "Не ни е известно да има конкретна достоверна заплаха", каза министърът на вътрешната сигурност Джей Джонсън пред журналисти в силно охраняваната сграда, където петдесетина американски агенции съгласуват мерките за сигурност преди церемониите по встъпване в длъжност на Доналд Тръмп.

"Терористичната среда в света сега е много различна дори от 2013 г., когато Барак Обама положи клетва за втори мандат", продължи Джонсън. Той каза, че има риск от нападения, планирани и извършени от хора, които са по-скоро вдъхновени, отколкото направлявани от джихадистки мрежи. "Трябва да ни тревожи екстремизмът на наша земя, екстремизмът, роден в САЩ и действията на саморадикализирали се хора", добави той.

Една от големите възможни заплахи е нападение с камион, който да се вреже в множеството. Периметърът ще бъде охраняван с тирове, самосвали и бетонобъркачки, за да не допуснем никакво навлизане на превозни средства без разрешение, продължи министърът, цитиран от АФП. Дългият списък на забранените предмети включва аерозоли, балони, велосипеди, лазерни фенерчета, и разбира се, оръжие и всичко, което наподобява оръжие.

Дроновете са забранени в небето на Вашингтон, но ние сме готови за възможността те да бъдат използвани и разполагаме с необходимата техника да им противодействаме, каза Джонсън.
Официалните прояви ще започнат в четвъртък с полагане на венци на Арлингтънското военно гробище.

В петък Доналд Тръмп ще положи клетва пред Капитолия, където се очаква да се струпат между 700 000 и 900 000 души, включително 99 групи протестиращи. На клетвата ще присъстват досегашният и новият президент, бивши президенти, министри, депутати и други високопоставени личности.

След това ще има тържествено шествие по Пенсилвания авеню до Белия дом и балове по случай встъпването в длъжност на Тръмп. В събота във Вашингтонската катедрала ще бъде отслужена тържествена литургия.

САЩ


Още по темата

 • Тръмп канил бивша "Мис Унгария" в хотелската си стая

  Тръмп канил бивша "Мис Унгария" в хотелската си стая

  Унгарска кралица на красотата твърди, че веднъж Доналд Тръмп я поканил в хотелската си стая. Това се случило на церемонията на "Мис Вселена ...
  14.01.2017
  3 203
  14
 • Срещата Тръмп - Путин засега се отлага

  Срещата Тръмп - Путин засега се отлага

  Екипът на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп опроверга съобщението на британския в. "Сънди таймс", че той се готви за бърза среща с ...
  15.01.2017
  1 387
  4
 • Зимен ад, БДЖ и всички срещу Тръмп

  Зимен ад, БДЖ и всички срещу Тръмп

  Зимата пак ни изненада. На пътя, в квартала и повече от сигурно в сметките за тока и парното. Зимната картинка навън още повече извади на преден ...
  15.01.2017
  2 403
  1
 • Тръмп объркал Туск с Юнкер

  Тръмп объркал Туск с Юнкер

  Доналд Тръмп обърка председателя на Европейския съвет Доналд Туск с председателя на Европейската комисия Жан – Клод Юнкер, съобщи Die ...
  16.01.2017
  863
  5

Напиши коментар:


Публикувай