16 Януари, 2017 07:40, обновена 16 Януари, 2017 11:01 4 019 0

Турски товарен самолет се разби в Киргизстан, има загинали (видео)

  • товарен самолет-
  • киргизстан-
  • катастрофа-
  • загинали

Десетки къщи са разрушени

Турски товарен самолет се разби в Киргизстан, има загинали (видео) - 1

Турски товарен самолет се разби при опит да кацне на главното летище в Киргизстан. Загинали са най-малко 37 души, повечето от които местни жители, съобщава турският вестник "Дейли Сабах".

8 души са били откарани в болница с различни наранявания.

На мястото на катастрофата са пристигнали премиерът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков и членовете на правителството.

Според администрацията на летището, самолетът е трябвало да направи междинно кацане на летище "Манас", близо до столицата Бишкек, по пътя си от Хонконг до Истанбул. Самолетът, собственост на турската авиокомпания "Търкиш еърлайнс" се е разбил в 7:31 часа местно време (03:31 българско време) заради лоша видимост в района.

Инцидентът стана причина за затварянето на международното летище в киргизската столица. 12 часа по-късно летище "Манас" продължава да не функционира, но властите съобщиха, че в рамките на няколко часа ще възобновят работата му.Турски товарен самолет се разби в Киргизстан, има загинали (видео)

Спасителните екипи, пристигнали на мястото на инцидента, първо са открили телата на един от пилотите и на 15 местни жители, чиито къщи са се намирали в района на катастрофата, съобщи киргизстанското здравно министерство, цитирано от ТАСС. Сред загиналите има 6 деца и 9 възрастни.

Самолетът, Боинг 747, е разрушил най-малко 15 къщи, заяви Мухамед Сваров, ръководител на център за управление на кризи към министерството на извънредните ситуации.

Медицински екипи и психолози оказват помощ на пострадалите, като се съобщава, че много от тях са в шок, след като самолетът е унищожил домовете им, а те са се разминали на косъм от смъртта.

По-рано, турската информационна агенция DHA съобщи, че четирима души са загинали при произшествието, включително двамата пилоти и двама работници, намирали се на борда на самолета.

Причината за катастрофата все още не е изяснена.

Международната организация за гражданска авиация (ICAO) обяви, че е готова да съдейства на киргизките власти в разследването на самолетната катастрофа. Екип на IAC ще отлети към мястото на катастрофата веднага щом получи официално искане от страна на местните власти.

Катастрофата е причинила пожар, който е обхванал съседни къщи. Противопожарни екипи продължават да гасят огъня.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА