Last news in Fakti

16 Януари, 2017 21:35 715 3

ЕС ще продължи да работи за намиране на решение на конфликта в Сирия

  • сирия-
  • криза-
  • даниел митов

Министър Даниел Митов взе участие в редовното заседание на Съвет „Външни работи“, което се проведе днес в Брюксел. Сирия, Близкоизточният мирен процес, ситуацията в Западните Балкани и Турция бяха сред акцентите в програмата на Съвета. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Първите дипломати на 28-те обсъдиха положението в Сирия след сключеното с посредничеството на Русия и Турция примирие. Изразена бе подкрепа за резолюция 2336 на СС на ООН, като бе подчертано, че ЕС ще продължи да допринася към усилията за намиране на решение на конфликта в Сирия, като съвместно с ООН планира организирането на международна конференция по Сирия в Брюксел през април 2017 г. Сред основните приоритети на ЕС остава осигуряването на хуманитарна помощ за облекчаване на страданията на сирийския народ.

Всички инициативи за осъществяване на политически преход в Сирия трябва да бъдат в унисон с резолюция 2254 на СС на ООН и да бъдат част от преговорния процес под егидата на ООН, подчерта в изказването си министър Митов. Стабилизирането на Сирия би дало възможност за постепенно връщане на сирийските бежанци в родината им, допълни той.

Перспективите пред Близкоизточния мирен процес (БИМП) бяха другата водеща тема в дневния ред на Съвета. След международната конференция по БИМП, организирана от Франция на 15 януари в Париж, налице е съгласие, че възобновяване на мирните преговори и всички параметри за разрешаване на конфликта трябва да бъдат договорени в директни преговори между Израел и Палестина.

Външните министри на ЕС обсъдиха накратко ситуацията в страните от Западните Балкани. Министърът на външните работи на Финландия информира колегите си за скорошната си визита в Турция.

Министър Даниел Митов проведе двустранна среща с Върховния представител Федерика Могерини. Двамата обсъдиха актуалните предизвикателства пред ЕС във външнополитически план, включително миграционната криза и последните развития в региона на Западните Балкани и Турция.

В рамките на посещението си в Брюксел министър Митов бе домакин на среща във формат България – Гърция – Румъния – Хърватия. Обсъдени бяха теми от дневния ред на Съвет „Външни работи“, включително ситуацията в Западните Балкани, като четиримата събеседници се обединиха около необходимостта всички държави от региона да положат допълнителни усилия за поддържане на добросъседските отношения и стабилността в региона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 случаен

    4 0 Отговор
    И този ли охлюв Митов,ще''омиротворява'' Сирия?
  • 2 Млад еЖ

    1 0 Отговор
    Абе серсем,не разбра ли че Америка са в тъча,че не виждам вие къде се слагате освен на Путин в краката
  • 3 ЕС подпомага джихада!

    1 0 Отговор
    ИД е инструмент на Запада, затова ИД е все още жива и боеспособна. Запада неможе да живее без колонии и грабежи. Това му казват демокрация и свобода. Нашата девойка само кряка в гйола!