17 Януари, 2017 07:42 760 0

ЕП избира нов председател

  • еп-
  • председател-
  • гласуване-
  • европейски парламент-
  • избори

За поста се борят 7 кандидати

ЕП избира нов председател - 1

Европейският парламент днес ще избира нов председател. За поста официално са номинирани 7 кандидати, като се очаква основната „битка“ да е между Антонио Таяни от Европейската народна партия и социалиста Джани Питела.

В последния момент в надпреварата се включи и бившият белгийски премиер - либерала Ги Верховстад, което направи резултата от вота непредвидим.

Седмината номинирани за поста бяха обявени от настоящия председател Мартин Шулц: Антонио Таяни от ЕНП, Джани Питела от групата на Социалистите и демократите, Хелга Стевенс от консерваторите, Ги Верховщад, издигнат от Либералите, Елеонора Форенца от крайната левица, Джийн Ламбърт от Зелените и Лауренциу Ребега от евроскептичната група „Европа на нациите и свободите“.

Европейският парламент е избран с мандат от пет години, но постовете на председател, заместник-председатели, квестори и председатели на комисии се заемат за срок от две години и половина.

Гласуването е тайно. Кандидатът, който събере абсолютно мнозинство от подадените гласове, т.е. 50% плюс един глас, се обявява за председател на Парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА