492 0

ЕП избира нов председател

За поста се борят 7 кандидати

ЕП избира нов председател
Милена Трачева

Европейският парламент днес ще избира нов председател. За поста официално са номинирани 7 кандидати, като се очаква основната „битка“ да е между Антонио Таяни от Европейската народна партия и социалиста Джани Питела.

В последния момент в надпреварата се включи и бившият белгийски премиер - либерала Ги Верховстад, което направи резултата от вота непредвидим.

Седмината номинирани за поста бяха обявени от настоящия председател Мартин Шулц: Антонио Таяни от ЕНП, Джани Питела от групата на Социалистите и демократите, Хелга Стевенс от консерваторите, Ги Верховщад, издигнат от Либералите, Елеонора Форенца от крайната левица, Джийн Ламбърт от Зелените и Лауренциу Ребега от евроскептичната група „Европа на нациите и свободите“.

Европейският парламент е избран с мандат от пет години, но постовете на председател, заместник-председатели, квестори и председатели на комисии се заемат за срок от две години и половина.

Гласуването е тайно. Кандидатът, който събере абсолютно мнозинство от подадените гласове, т.е. 50% плюс един глас, се обявява за председател на Парламента.


Още по темата

 • Антонио Таяни води за шеф на ЕП

  Антонио Таяни води за шеф на ЕП

  Все още няма резултат от гласуването за председател на Европейския парламент в Страсбург., съобщи БНТ. След първите три тура, води кандидатът на ...
  17.01.2017
  519
  0
 • ЕП не успя да избере председател на първи тур

  ЕП не успя да избере председател на първи тур

  Името на новия председател на Европейския парламент (ЕП) все още е под въпрос, след като на първи тур от днешното гласуване, евродепутатите не успяха ...
  17.01.2017
  480
  0

Напиши коментар:


Публикувай