Last news in Fakti

17 Януари, 2017 15:08 2 104 7

Brexit означава излизане и от единния европейски пазар

  • brexit-
  • eвропейски пазар-
  • великобритания-
  • тереза мей

Тереза Мей заяви, че след Brexit Великобритания да излезе по-силна, по-сигурна и по-толерантна

Brexit означава излизане и от единния европейски пазар - 1
Снимка АП/БТА

Великобритания ще продължи да се стреми към "ясно очертани и енергични" търговски отношения с ЕС, но това не означава, че ще остане част от единния европейски пазар. Това заяви британският премиер Тереза Мей, по време на дългоочакваната ѝ реч за Brexit.

Както се очакваше, Мей очерта основните цели на Brexit, обявявайки, че Великобритания ще напусне единния европейски пазар, няма да прави значими вноски към общия бюджет, отказва юрисдикцията на европейските съдилища и ще се стреми към споразумение за свободна търговия и контрол върху имиграцията.

Ние не се стреми към членство в единния европейски пазар, а към "възможно най-свободен" достъп до него", заяви Мей, като допълни: "След като не сме член на единния пазар, няма да бъдем задължени да плащаме. Принципът е ясен — дните, в които Великобритания внася значителни средства в бюджета на ЕС съвсем скоро ще приключат", каза Мей.

Британският премиер обяви, че не желае "частично членство" в Европейския съюз, нито някакъв друг вид отношения, при които страната и "хем е вън, хем е вътре".

"Не желаем да приемем модел, който някои други държави вече използват. Не искаме да запазим част от членството си. Обединеното кралство напълно напуска ЕС. Моя задача е да договоря най-добрите условия за Великобритания", каза още Мей.

Според нея, пълното членство на Великобритания в митническия съюз на ЕС ще попречи на страната да сключва изгодни търговски споразумения.

Тя посочи, че финалното споразумение за излизането на страната от ЕС, ще бъде гласувано в парламента, но отказа да даде обяснение какво би станало, ако парламентът отхвърли уговорената вече сделка.

Британският премиер увери гражданите на ЕС, че те ще продължават да са "добре дошли" в Обединеното кралство, но отсега нататък, контролът над броя пристигащи ще е по-стриктен и ще се упражнява от британското правителство.

В своята реч Мей обяви, че ще "гарантира правата на гражданите на ЕС, които вече живеят във Великобритания".

Тя изтъкна, че британските разузнавателни служби няма да прекратят сътрудничеството си с чуждите разузнавателни агенции, с които работят за опазване на сигурността в Европа.

Тереза Мей завърши речта си с призив към Великобритания да се възползва от възможностите, които Brexit ще им предостави: „Когато бъдещите поколения погледнат назад в този момент, те ще ни съдят не само за решението, което сме взели, но и за това, което сме направили по отношение на това решение. Те ще видят, че ние сме създали едно по-светло бъдеще и ще знаят, че сме построили една по-добра Великобритания."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    6 7 Отговор
    Даа,нормалните държави имат правителства които мислят за ЗА СВОЯ НАРОД И ДЪРЖАВА!!! На този фон какво да кажат нашите продажници,за които ние сме нищо. Те ни търгуват за 30 сребърника,раздават България без свян и грабят като за последно. БЪДЕТЕ ПРОКЛЕТИ!
  • 2 Киро

    5 4 Отговор
    Рошавата бабичка води англичаните към яко обедняване!

    Всъщност води пакистано - индийския сбирщайн и тук-таме някой розов натам, я какво чудно кметче си имат на Лондон вече.
  • 3 Диди

    3 5 Отговор
    Европейските банки,които са в Лондон ще се преместят във Франкфурт,защото не е възможно да работят в Англия,там да плащат данъците,а да си правят бизнеса със страните,които са в ЕС.Да не забравим производството на автомобилната индустрия и т.н.Ще има много безработни.Всяка година се даваха и помощи,,субсидии,,на земеделците,тези ще отпаднат.Англия ще иска да получи по добри кондиции в сделки свързани с ЕС,но Меркел каза,че няма да допусне това.Тя каза,че ..,,ние страните в ЕС ще се грижим взаимно за развитието си,,.
  • 4 Истината

    3 3 Отговор
    Еех, "Диди" колко си наивна! До края на тази година ЕС просто няма да съществува. За какво смяташ че Тръмп подаде ръка на Англия?
  • 5 Morgoth

    2 1 Отговор
    Най-вече "по-толерантна" ще стане ХА-ХА-ХА
  • 6 Диди

    0 5 Отговор
    Всеки ден Тръмп заплашва света с различни неща,като почне от стената за Мексико,заплахата кэм автомобилната индустрия и т.н.Ти си наивния да вярваш,че той ще изпълни всичко това,което обеща на американците.А на Англия каза,че ще направят свободен пазар...Е и,нека направи,но с това не са решени проблемите на Англия.А за нас по добре е,че сме в ЕС.ЕС не е виновен за това,че нашите политици пребират парите,които се дават за народа.Не мисля че ЕС ще се разпадне,дори обратното ще стане,след критиките на Тръмп,хората от Европа ще се сплотят.
  • 7 Смолата

    2 1 Отговор
    Смели приказки, които целят всяването на спокойствие и най-вече е важно да се убеди шотландия да не си спретне ново референдумче, да кажат чао и англия да остане един бардак пълен с чернички и с територия колкото бг. А дано ви се разпадне държавижата и при това скоро
Новини по държави: