405 0

Без председател на ЕП и след втори тур

Лидер в гласуването е Антонио Таяни 

Снимка: БТА/AP
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

И на втори тур евродепутатите не успяха да изберат нов председател на Европейския парламент. При второто гласуване в Страсбург водещи отново са кандидатите на десницата и левицата. Антонио Таяни получи 287 гласа, а за Джани Питела подкрепа дадоха 200 представители. Нито един от двамата обаче не събра повече от половината от действителните бюлетини, съобщи БНР.

В 18.30 ч. започва трети кръг на гласуване, като кандидатите все още са 6. Ако се стигне до четвърти тур, ще останат само първите двама.

И след първия тур на гласуването преднина имаше кандидатът на десницата Антонио Таяни. Втори остана социалистът Питела. При валидни 683 бюлетини, необходимото мнозинство беше 342 гласа.

В последния момент кандидатът на либералите Ги Верховщад се оттегли и заяви подкрепата си за номинацията на ЕНП. Така Антонио Таяни добави още 57 гласа в своя подкрепа, но пак не успя да събере необходимото мнозинство от 342 бюлетини.

Таяни обяви, че коалицията му с либерала Верховщад е проевропейска и призова всички останали сили да го подкрепят:

Ще подкрепям всички депутати и всички групи. Не споделям всичко написано от Волтер, но подкрепям неговите думи: „Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш.“

Социалистите обвиниха либералите в непоследователност заради подкрепата за Таяни, а техният кандидат Джани Питела, който излезе втори по резултат, обеща:

Какъвто и да е днешният резултат, никога повече няма да правим "голяма коалиция", никога повече няма да сключваме привилегировани сделки между големите политически групи.

Освен социалистите, групата на Зелените също обвини АЛДЕ, че в замяна на председателски постове в парламентарни комисии е дала гласовете си за десницата.

Мислим, че Питела ще бъде по-малкото зло, но виждаме, че шефът на социалистите няма никакъв шанс да победи, коментира съпредседателят на Зелените Филип Ламбертс.

Останалите групи - на крайно левите, на консерваторите и на евроскептиците не разкриха все още картите си.

Белгия


Още по темата

 • Антонио Таяни води за шеф на ЕП

  Антонио Таяни води за шеф на ЕП

  Все още няма резултат от гласуването за председател на Европейския парламент в Страсбург., съобщи БНТ. След първите три тура, води кандидатът на ...
  17.01.2017
  471
  0

Напиши коментар:


Публикувай