Last news in Fakti

17 Януари, 2017 22:21 1 096 0

Антонио Таяни е новият председател на Европейския парламент

  • антонио таяни-
  • председател-
  • европейски парламент
Антонио Таяни е новият председател на Европейския парламент - 1
Снимка: АП/БТА

Италианецът от ЕНП Антонио Таяни е новият председател на Европейския парламент. Това стана след маратон от няколко гласувания.

До четвъртия вот достигнаха италианците Антонио Таяни от Европейска народна партия и Джовани (Джани) Питела от групата на социалистите и демократите.

На него представителят на ЕНП получи 351 гласа от 713 подадени и 633 действителни. Антонио Таяни е роден в Рим. Той досега бе сред 14-те зам.-председатели на ЕП. Новият му ръководен пост е с мандат до 2019 година.

Таяни бе половин мандат еврокомисар по транспорта, а след това и зам.-председател на ЕК и еврокомисар по индустрията за цял мандат при ЕК под ръководството на Жозе Барозу. Таяни е бил евродепутат и от 1994 до 2008 година.

До избора на Таяни се стигна след оттеглянето на Мартин Шулц.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА