18 Януари, 2017 14:39 1 667 0

Изявлението на Мей не е начало на Брекзит

  • жан-клод юнкер-
  • тереза мей-
  • европейски съюз-
  • брекзит-
  • великобритания

Жан-Клод Юнкер подчерта, че в Брюксел все още очакват от Лондон официално уведомление за излизане от ЕС

Изявлението на Мей не е начало на Брекзит - 1
Снимка: БТА/АР

Изявлението на британската премиерка Тереза Мей относно Брекзита, направено вчера, само по себе си не е равнозначно на начало на процеса на излизане на Великобритания от ЕС, каза на сесия на Европарламента в Страсбург днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, цитиран ТАСС.

"Приветствам разясненията, направени от британската премиерка. Аз й казах снощи, че едно изявление само по себе си не слага начало на процеса на преговорите", отбеляза той.

Юнкер подчерта, че в Брюксел все още очакват от Лондон официално уведомление за излизане от ЕС, както изисква член 50 на Лисабонския договор. "Веднага щом Обединеното кралство задейства член 50, ще започнат безпрецедентни преговори, които, според договора, трябва да завършат за две години и които ще имат сериозни последствия за тази страна, за 27-те страни членки и за ЕС като цяло", добави шефът на ЕК.

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви днес, че ЕС и Великобритания трябва да се стремят към възможно най-широко и всеобхватно споразумение за свободна търговия при предстоящото излизане на Лондон от блока, защото в противен случай Европа е пред риска да понесе икономически щети.

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат допълни, че условията за Брекзита трябва да са такива, че да лишават Великобритания от преимуществата на членството в ЕС.

Според Мускат, чиято от 1 януари председателства Европейския съвет, среща на върха на ЕС ще бъде свикана 4-5 седмици, след като Великобритания официално уведоми Брюксел за решението си за напускане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: