1 213 0

Изявлението на Мей не е начало на Брекзит

Жан-Клод Юнкер подчерта, че в Брюксел все още очакват от Лондон официално уведомление за излизане от ЕС

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Изявлението на британската премиерка Тереза Мей относно Брекзита, направено вчера, само по себе си не е равнозначно на начало на процеса на излизане на Великобритания от ЕС, каза на сесия на Европарламента в Страсбург днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, цитиран ТАСС.

"Приветствам разясненията, направени от британската премиерка. Аз й казах снощи, че едно изявление само по себе си не слага начало на процеса на преговорите", отбеляза той.

Юнкер подчерта, че в Брюксел все още очакват от Лондон официално уведомление за излизане от ЕС, както изисква член 50 на Лисабонския договор. "Веднага щом Обединеното кралство задейства член 50, ще започнат безпрецедентни преговори, които, според договора, трябва да завършат за две години и които ще имат сериозни последствия за тази страна, за 27-те страни членки и за ЕС като цяло", добави шефът на ЕК.

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви днес, че ЕС и Великобритания трябва да се стремят към възможно най-широко и всеобхватно споразумение за свободна търговия при предстоящото излизане на Лондон от блока, защото в противен случай Европа е пред риска да понесе икономически щети.

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат допълни, че условията за Брекзита трябва да са такива, че да лишават Великобритания от преимуществата на членството в ЕС.

Според Мускат, чиято от 1 януари председателства Европейския съвет, среща на върха на ЕС ще бъде свикана 4-5 седмици, след като Великобритания официално уведоми Брюксел за решението си за напускане.

Франция


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай