795 0

Колумбия започва преговори с партизани

Мирният процес ще започне, след като марксистите от АНО освободят бивш колумбийски конгресмен

Колумбия започва преговори с партизани
Анатоли Стайков

Колумбийското правителство ще започне дълго отлаганите официални мирни преговори с втората по големина партизанска групировка в страната - Армията за национално освобождение (АНО), на 8 февруари, обяви президентът Хуан Мануел Сантос, цитиран от световните агенции.

Сантос направи съобщението пред журналисти в Давос, Швейцария, където участва в Световния икономически форум. Подробностите по споразумението ще бъдат представени по-късно тази вечер в столицата на Еквадор Кито, където ще се водят преговорите.

Мирният процес ще започне, след като марксистите от АНО освободят бившия колумбийски конгресмен Один Санчес, когото държат за заложник. Именно отлаганията на освобождаването на Санчес станаха на няколко пъти причина за забавяне на началото на преговорите.

АНО е последната активна партизанска групировка в Колумбия. Евентуалното договаряне на споразумение с нея би трябвало да сложи край на въоръжените конфликти, които измъчват южноамериканската страна вече повече от половин век.

Миналата година колумбийското правителство договори мирно споразумение с най-голямата партизанска групировка в страната, Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) - постижение, заради което президентът Сантос бе удостоен с Нобеловата награда за мир.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай