3 833 5

Тежки загуби за Ислямска държава

Групировката е загубила една четвърт от територията си

Росен Стойчев

Групировката Ислямска държава е загубила една четвърт от територията си в Сирия и Ирак през 2016 х., съобщи „Интерфакс“.

Данните са на изследователите от IHS. Според тях групировката е претърпяла безпрецедентни териториални загуби. В това число влизат и райони, които са от жизнено значение за организацията.

През миналата година територията на ДАЕШ се е свила от 78 хил. кв. км. до 60.4 хил. кв.км. През 2015 г. територията беше съкратена от 90.8 хил. кв.км до 78 хил. кв. км.

Смята се и че акцията на иракското правителство за връщането на град Мосул може да бъде приключена до втората половина на тази година. В същото време се оказва, че офанзивата срещу седалището на групировката в Ракка е доста по-сложно. За това вероятно би била нужна мащабна наземна операция с ключови международни играчи. Визират се Русия, Турция и САШ.

На 23 януари ще се проведе среща в Астана. На нея ще е обсъди примирието в Сирия.

Сирия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 123
  Отговор
  1 10:15  19.01.17
  Повече мюсюлмани са привърженици на идил-миндил ,това го знаят и последни идиоти , дори се радват на зверствата им , все пак трябва да благодарим за това и НАТО ,които създадоха ислямска държава и разни цветни революции в арабски страни..Някой помни ли приказка за химическо оръжие в Ирак или Либия , все още търсят ги...Но няма вече две подредени държави , а народа им хукна в Европа...е до Америка трудна работа ,така че европейци да духат супата..
 • шруум гъбков
  Отговор
  2 11:37  19.01.17
  черен ден за северноатлантическите либерасти
 • Балкански
  Отговор
  3 13:06  19.01.17
  В момента само турция се бори срещу идил и пкк. Чисти наред и това са фактите. Американците се уплашиха и кротуват ,а руснаците като в афганистан , дим да ги няма . Башарчо платил много долари ,ама няма повече приходи в сирия и май че му е краят врче. Да ли ще успее да избяга о време? И каде?

  Коментиран от #4

 • бати
  Отговор
  4 16:01  19.01.17

  До коментар #3 от "Балкански":

  Напротив, руснаците са в Сирия и няма да мръднат оттам докато нещата не приключат окончателно. С помощта на Турция, Иран, Ирак и кюрдите ИД ще бъде разгромена, въпреки явното нежелание на американците.
 • ндс
  Отговор
  5 18:43  19.01.17
  Откакто Руснаците ги млатят - почнаха да зачезват нещо чалмите! Представи си сухопътно ако ги замлятят за 2 седмици и челма няма да остане там :) !

Напиши коментар:


Публикувай