Last news in Fakti

19 Януари, 2017 08:51 1 815 1

Протести в Румъния - Януари 2017

  • румъния-
  • протести-
  • правителство

Недоволство срещу планове за помилване на затворници

Хиляди румънци протестираха в Букурещ заради планове на правителството, за които те смятат, че могат да отслабят борбата с корупцията, съобщи Euronews.

Има планове за помилването на затворници, извършили определени престъпления и с присъди от под пет години. Иска да се декриминализира злоупотребата с власт, когато става въпрос за суми от под 44 000 евро.

Близо 3000 души демонстрираха пред правителствената сграда в румънската столица. Има информация за малки протести в Клуж. Демонстрации е имало в още няколко града.

Смята се, че промените могат да помогната на разследвани политици да избегнат евентуални присъди.

Президентът Клаус Йоханис присъства на първо заседание в парламента след избирането си през 2014 г. Той определи правителствените планове като „слон в стая, за който никой не говори“.

Новото румънско правителство пое властта през декември. Според политиците помилванията биха могли да помогнат за затворите, които са пренаселени. Промените не са били консултирани със съдебната власт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 проста сметка

    2 0 Отговор
    Ми да построят още няколко затвора бе, туй да е проблема. Хем ще създадат още работни места, само че май и там гледат как определени хора да се отърват леко.
Новини по държави: