Last news in Fakti

19 Януари, 2017 12:06 1 368 7

На лов за руски хакери

  • хакери-
  • русия-
  • сащ-
  • атаки-
  • цру-
  • интерпол-
  • хакер

Испанската полиция задържа руския гражданин Станислав Лисов, заподозрян за атаките

Скандалът около евентуалната хакерска атака срещу сървърите на Демократическата партия в САЩ, за която Вашингтон обвинява Москва, придоби реални имена. Испанските правоохранителни органи задържаха руския програмист Станислав Лисов. От Вашингтон твърдят, че въпросният мъж стои зад хакерските атаки.

Руски дипломати се намират в тясна връзка със задържания Лисов, съобщават от Кремъл. „ФБР и Интерпол ще се постараят, за да докажат участието му кибератаките“, твърдят руски експерти в областта на информационната безопасност.

Испанските власти официално са информирали руското посолство за задържането на Лисов в Барселона. Дипломати вече са в контакт с местните власти и работят в защита на интересите на своя сънародник, съобщават от Москва.

Според руски медии представители на Външно министерство вече са подали официално запитване до испанските правоохранителни органи за причината за задържането на Лисов. Съпругата на арестувания твърди, че към мъжа й все още няма повдигнати обвинения. В момента той се намира в затвора Брианс в испанската провинция Каталуния.

Според официалната информация Лисов е задържан по заповед на Интерпол, в чиято централа има подобно запитване от САЩ. Подобна практика се използва от всички страни, които работят с Интерпол. Това означава, че задържането е напълно законно и не дава основания на Русия да подаде протестна нота, а само официално запитване.

Арестът е следствие на разрастващия се скандал между Вашингтон и Москва. През октомври 2016 г. американските разузнавателни служби заявиха, че зад прословутите кибератаки по време на президентските избори стоят руски хакери, които са действали по разпореждане на Кремъл. До момента няма представени официални доказателства за руско участие, а Москва постоянно отрича.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 самовар

    5 8 Отговор
    Старите хора са го казали - и на калъп да те хванат ,пак отричай!

    Само че интересното в случая е защо тая чибурашка се разкарва по Испания ? Може би е самонадеян а може би е просто тъп?

    Коментиран от #3, #4, #7

  • 2 РЕАЛНО

    14 3 Отговор
    Едва ли хакер който УЖ е участвал в кибер атаки срещу САЩ-ще си стои в Испания...--прекалено глупаво е-а знаем че хакерите не са малоумници...Явно тоя пич ще е изкупителната жертва,за да бъдат доказани твърденията на ЦРУ...
  • 3 умен самовар

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "самовар":

    А може би нас ни правят на глупаци??
  • 4 гост

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "самовар":

    Въпроса ти е меко казано тъп, като е руснак та трябва непременно да прекара целия си живот в Русия ли, какво правят милиони българи извън България, задаваш ли си тоя въпрос или е прекалено сложен за тебе. Тия обвинения трябва да се ДОКАЖАТ, нужни са РЕАЛНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, другото са просто празни приказки и клевети дето всеки може да си плямпа както му е удобно, а САЩ са ненадминати в тва отношение.
  • 5 някой

    9 2 Отговор
    Сега ще му измислят една история като на Садам химическите оръжия.
    Хилърито много я заболя че и изкараха кирливите ризи и републиканците спечелиха.
  • 6 Бай хой

    7 2 Отговор
    А ве едно време не бяха ли задържали и Сергей Антонов и оплюваха България по целия свят. А се омаза че атентатора е Гладио. Секретната натовска програма свързана със сивите вълци. И отново невинни ще страдат заради крварските интриги.
  • 7 кроко

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "самовар":

    ссс, самовар, стоян, ако искаш и "смрад" си сложи за ник, все тая! Целия тоя цирк се разиграва за да може да изкарат избора на Тръмп за нелегитиомен, самия президент да го дискредитират и отстранят или каквото върже. Ама нещо не фата дикиш!
Новини по държави: