870 0

ЕС е готова да помогне на Италия

Спасителите са извадили три тела от затрупания под снега хотел

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

ЕС е готов да помогне на италианските власти в издирването на оцелело след трагедията в централната част на Италия. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Искрени съболезнования към тези, които са изгубили любимите си в Италия", написа Юнкер в профила си в Туитър."Европа е готова да помогне. Ние всички сме съседи на Италия."

Спасителите са извадили три тела от хотела, който беше пометен от лавина в централната част на Италия. Отчаяните спасителни действия по издирването на 30-те души, които са се намирали в сградата по време на бедствието продължават.

Силният снеговалеж и щетите, нанесени от земетресенията, които разтресоха централната част на Италия в сряда, затрудняват работата на спасителните екипи.

Бедствието се случи в сряда вечерта, но спасителите успяха да стигнат до хотел "Ригопиано", в региона Абруцо едва в четвъртък, тъй като пътищата са блокирани.

Двама души, намирали се извън сградата на хотела, когато лавината е ударила, са оцелели, съобщиха местните власти.

Един от оцелелите е разказал, че двете му деца и съпругата му са останали под снега. Италианските медии съобщават, че някои от гостите са успели да изпратят съобщения, след като лавината затрупала хотела. От часове близките им отчаяно се опитват да се свържат с тях, но без резултат.

Хората, намиращи се в хотела, са били в готовност да бъдат евакуирани, разказва един от оцелелите, тъй като е бил получен сигнал за наближаващата стихия. Лавината обаче, дошла по-бързо от очакваното.

Четири земетресения с магнитуд над 5 по скалата на Рихтер разтърсиха района в сряда, а вторичните трусове продължиха и днес. Това допълнително е усложнило работата на спасителите.

Италия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай