19 Януари, 2017 20:05 2 200 0

Гамбия с двама президенти

  • гамбия-
  • сенегал-
  • президент-
  • намера-
  • войници-
  • адама бароу-
  • яя джаме

Няколко западноафрикански държави се готвят да нахлуят в страната, за да изведат бившия президент, който отказва да напусне поста

Гамбия с двама президенти - 1
Снимка АП/БТА

Адама Бароу, човекът, който спечели оспорваните президентски избори в Гамбия, положи клетва, съобщи Би Би Си.

Церемонията се състоя в посолството на страната в съседен Сенегал, след като неговият предшественик отказва да напусне поста. Той положи клетва в посолството в Дакар, където присъстваха много западни посланици, а пред сградата се бяха събрали стотици емигранти от Гамбия, за да приветстват новия си държавен глава.

Въпреки че международната общност призна победата на Бароу, диктаторът Яя Джаме, който управлява страната вече 20 години, отказа да се оттегли и удължи мандата си с помощта на парламента.

Западноафриканските лидери направиха множество опити да убедят Джаме да признае загубата си. Те дори заплашиха, че ще използват сила, за да го отстранят от власт.


Съветът за сигурност на ООН подкрепи техните усилия, които да гарантират, че Бароу ще поеме полагащия му се президентски пост. Въпреки това съветът подчерта, че чужди страни могат да се намесят само ако първо опитат да разрешат ситуацията чрез политически диалог.

В своята встъпителна реч, новоизбраният президент на Гамбия нареди на всички членове на въоръжените сили на Гамбия са сега да останат в казармите. Той предупреди, че "онези, които бъдат заловени да използват незаконно оръжията си, ще бъдат смятани за бунтовници.

След приключване на церемонията, на която Барау официално пое президентския пост в Гамбия, източници от нигерийската армия, съобщиха, че самолети от военновъздушните ѝ сили летят над Гамбия.

„Потвърждавам, че самолети от военновъздушните ни сили летят на разузнавателна мисия над Гамбия. Те са въоръжени и могат да нанесат удар ако това се наложи“, заяви говорителят на ВВС на Нигерия Айоделе Фамуява.

Още снощи Сенегал изпрати стотици войници по общата си граница с Гамбия, които да нахлуят в страната, ако преговорите с Джаме, да предаде поста, се провалят.

Новината, за загубата на Яя Джаме на президентските избори, които се проведоха на 1 декември, беше съобщена от избирателна комисия в страната. Диктаторът обаче отказа да приеме резултатите и поиска анулиране на вота, позовавайки се на грешки в избирателния процес.

Гамбия с двама президенти


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА