1 306 3

Путин направи крачка към примирие с Япония

В Токио доволни от посещението на руския президент

Росен Стойчев

Посещението на руският президент Владимир Путин в Япония беше важна стъпка към сключването на мирен договор между двете страни. Това беше заявено от японския външен министър Фумио Кисида, цитиран от РИА Новости.

Двете страни така и не сключиха мирен договор след Втората световна война. Причината е териториалният спор за Курилските острови.

„Посещението на г-н Путин беше важна стъпка към сключването на мирно споразумение. Ние ще продължим да насърчаваме политическия диалог. Искаме да развиваме японско-руските отношения в полза на Япония“, заяви Кисида.

Япония


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 681 БЪЛГАРИЯ
  Отговор
  1 23:13  20.01.17
  Путин е прав ! И аз да съм камък от Българска земя няма да дам !!!!!!!
 • в полза на Япония
  Отговор
  2 23:15  20.01.17
  Тея още са във война и имат просто договор за примирие, но нямат мирен договор! Вовата да направи бартер за Биробиджан и остров Хонщу - честна сделка! Хем евреите ще са бесни на японците, а не на руснаците и хем японците ще имат територия на континента - яко а?
 • тънки сметки
  Отговор
  3 13:49  21.01.17
  В случая мирният договор ще бъде просто една формалност, с повече историческа, отколкото реална стойност. Идеята е друга, Путин търси сближаване и приятелски отношения с японците за да се противопоставя по-успешно на САЩ. Япония е една от най-силните световни икономики и втория най-голям кредитор на САЩ(след Китай)с почти 3 трилиона долара. От самосебе си се разбира, че те никога не могат да си приберат дълга от американците, след втората световна война Япония реално е окупирана от САЩ и нямат нито армията, нито подходящите съюзници, които да им помогнат. Освен това никога няма да забравят бомбите на Хирушима и Нагасаки, както и последвалата окупация на САЩ, която особено в първите години след войната е била много тежка за тях, а както знаем американците и досега не са поднесли официално извинение за атомните бомби, дори и да е неискрено и лицемерно. Нобеловият лауреат можеше поне това да направи. Така че в лицето на Русия могат да намерят съюзник и партньор, който да им помогне в реализацията на техните интереси, поне що се отнася до отношенията им със САЩ. Въпроса не е само до някакви територии, които могат да разменят или Русия да им отстъпи в жест на добра воля. Така или иначе руснаците имат предостатъчно територия и спокойно могат да се откажат от една малка част, която не е важна за тях. Важни са стратегическите отношения, особено в контекста на все по-слабите американци.

Напиши коментар:


Публикувай