Last news in Fakti

22 Януари, 2017 07:31 4 060 31

Януарското въстание в Полша срещу Русия

  • полша-
  • въстание-
  • русия-
  • царизъм
Януарското въстание в Полша срещу Русия - 1
Kартината на Артур Гротгер „Битка”

На 23 януари 1863 г. избухва поредното въстание в Полша през XIX в. срещу руския царизъм.

Победата срещу Наполеон служи за експанзия на Русия в Европа.

Така в резултат от Наполеоновите войни и Виенския конгрес Русия затвърждава властта си над голяма част от някогашната полска държава, поделена с Прусия и Австрия още в края на XVIII век. Териториите на Жеч Посполита в днешни Украйна, Беларус и Литва са присъединени пряко към империята. Останалите пък са обособени под формата на „Полско кралство“, която е известна и като „Конгресна Полша“, която се слави с либерална конституция и собствени войска и парламент, но поставена под върховенството на руския цар. Полското самоуправление е практически унищожено от цар Николай I в отговор на въстанието от 1830–1831 година. Отмяната на конституцията и разпускането на сейма са съпроводени със закриване на полските университети и стриктна цензура върху печатните издания. Положението на селското население е не по-различно от това в останалите части на Руската империя – с указ от 1807 година земеделците получават лична свобода, но земите, които обработват, остават собственост на относително малко земевладелци.

С идването на власт на цар Александър II и поражението в Кримската война в Руската империя настъпва време на обществени и икономически реформи.

Царят дава амнистия на въстаниците, заточени след 1831,

въвежда в действие Органически статут на Полша, възстановява полската медицинска академия и създава висша школа за административни кадри, вдига забраната върху събранията и допуска създаване на съсловни организации на полски земевладелци и индустриалци. Ефектът от либерализацията обаче е засилване на патриотичните прояви под формата на многолюдни демонстрации и покушения срещу представители на властта, които предизвикват ответни репресии. Вълненията излизат от контрол през април 1861 година, когато полицията избива сто демонстранти насред Варшава. През октомври същата година е въведено военно положение, при което са арестувани хиляди поляци. Същевременно се образуват и набират влияние тайни бунтовнически организации. Съзаклятниците се поделят на два лагера: радикален от така наречените „червени“ в лицето на Игнаци Хмеленски, Аполо Коженьовски, Ярослав Домбровски, които са за въоръжена борба, социална реформа и пълна независимост от Русия. Другите са умерен или „бели“, ръководени от Леополд Кроненбург и Анджей Замойски. Те държат на пасивна съпротива и са склонни компромис с царя. През 1862 „белите“ успяват да се наложат, пресичайки плановете на „червените“ за открито въстание.

Предугаждайки подготвяното голямо въстание, в началото на 1863 година руските власти струпват в Полското кралство над 100-хилядна войска. На 14 януари по нареждане на наместника на руския цар Александър Вельополски започва набор на полски младежи в армията, с което се цели лишаване на съзаклятниците от жива сила. В отговор, на

22 януари бунтовническият централен комитет издава манифест

за бунт срещу царската власт. Още същата нощ са извършени нападения срещу руските гарнизони в различни части на Кралството. Повечето от тези атаки са отбити. Не сполучва и планът за превземане и превръщане на Плоцк в столица на свободните територии. Поради концентрацията на руските войски в големите градове и недостига на въоръжение и обучени кадри, въстанието придобива характер на партизанска война, която обхваща цялото Полско кралство, а през пролетта се разраства в съседните Вилненска и Гродненска губернии (в днешни Литва и Беларус). За да привлекат на своя страна масата от населението, въстаническите водачи обещават безплатна земя на всички, които ги подкрепят.

Този призив не среща отзив в бившите полски владения в Беларус и Украйна, където метежниците са бързо разгромени. Най-интензивни са сраженията в южната част на Полското кралство (областите на Келце и Люблин), както и в районите по границите с Австрия и Прусия, откъдето прииждат хиляди доброволци

Във Варшава, която остава под руски контрол, е сформирано тайно правителство

с добре развити куриерска и контрабандна служба, разузнавателна мрежа и система за отчасти доброволно, отчасти принудително събиране на данъци. В началото на въстанието надмощие имат „червените“, но през март 1863 те са принудени да отстъпят властта на „белите“. За по-дълго начело на тайното правителство се задържа Карол Майевски.

Борбите между двете фракции продължават до октомври, когато е създадена диктатура начело с Ромуалд Траугут. Траугут прави опит да централизира и подобри организацията на въстанието, но това става в момент, когато усилията на полските емигранти да издействат интервенция на западноевропейските държави пропадат. Прусия, а след първоначалните си колебания и Австрия, оказва активно съдействие на Русия за потушаване на въстанието.

От своя страна, царската власт струпва в Кралството и прилежащите му райони 340 000 войници, които превъзхождат въстаниците десетократно на брой.

Въстанието е обезглавено на 11 април 1864 година,

когато, в резултат на предателство, руската полиция залавя Траугут и главните му сътрудници. Партизанските действия продължават до края на същата година със залавянето на последния въстанически предводител в Подлясия.

Още до окончателното потушаване на въстанието, през март 1864 година, Александър II издава указ за дълго протаканата земеделска реформа, като на практика изпълнява обещаното от въстаниците еманципиране на крепостните селяни от поземлените господари.

Непосредствено след въстанието хиляди поляци са заточени в Сибир. Извършена е пълна чистка на поляците от администрацията и училищата. На мястото на Полското кралство е създаден така нареченият „Привислински край“ на пряко подчинение на Санкт Петербург, а на мястото на полското Главно училище – руски университет.

Полша остава под руска власт до Първата световна война. Руските репресии предизвикват поредната вълна от полска емигранти из Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сербез путин

    11 23 Отговор
    Ето защо НАТО е сега в Полша !

    Руснаците вият но така са си послали !!! Никой не ги иска за съюзници!

    Коментиран от #2, #3, #23

  • 2 Д'Мин

    26 8 Отговор

    До коментар #1 от "сербез путин":

    Умнико, Полша е била разделена и между Германия и Австро-Унгария, защо си мислиш, че е нямало съпротива срещу тях? Виж какво ти пише-руснаците окупират Полша след разгрома на Наполеон. Прочети малко история, поляците са били съюзници на французите. Във Великата армия в похода срещу Москва е имало 95 000 поляци.След разгрома на Наполеон руснаците какво, да галят Полша с перце ли!
  • 3 еманципиране на крепостните селяни

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "сербез путин":

    Александър ll би загубил авторитет сред останалите с които е поделена Полша ако беше позволил въстанието да е успешно. Поляците всъщност са подстрекавани и подпомагани от Германия и Австро-Унгария! Обърни внимание, че няма масови кланета на , както при Априлското въстание срещу османците! Повечето от заточените в СИбир НЕ СА БИЛИ по затворите и много от тях решават да вземат и семействата си и им е позволено да имат католически църкви ако ги изградят със собствени средства! Виж какво пише в статията: " Още до окончателното потушаване на въстанието, през март 1864 година, Александър II издава указ за дълго протаканата земеделска реформа, като на практика изпълнява обещаното от въстаниците еманципиране на крепостните селяни от поземлените господари."
    Справка със съвремието - виж какво прави Ердоган в момента!
    Справка с миналото - виж какво правят поляците с руснаците 1609—1618...

    Коментиран от #4

  • 4 ссс

    5 13 Отговор

    До коментар #3 от "еманципиране на крепостните селяни":

    Справки казваш, отварям руската википедия и..
    Полското въстание - загинали поляци 30-40 хиляди + 12х. пленени. Умножавме 12 х 5 =60 х. полски мъже, жени и деца са заточени в Сибир да строят католически църкви ! Нали така ти казваш ? Руските загуби са около 1000 загинали.
    Руско-полската война 1609- 1618 - загинали от поляци - неизвестно, загинали руснаци - неизвестно...
    Та, какво казваш са правили поляците с руснаците 1609-1618 г. дай да видим твоите данни ?!

    Коментиран от #5, #7, #8, #9

  • 5 на Деса шушито

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "ссс":

    Деса-Стоян-То, станало ссс! Що пак си смени ника пиле?

    Коментиран от #6

  • 6 да ми ядеш шушито

    5 9 Отговор

    До коментар #5 от "на Деса шушито":

    От теб се научих сладурче!
  • 7 Трол

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "ссс":

    Ето какво пише по въпроса за полските нахлувания в Русия Норман Дейвис(Norman Davies) в неговата "История на Европа" ("Europe - A History" - публикавана от HarperPerrenial през 1998г). Предварително се извинявам за евентуална тромавост и неизящност при превода.
    "Смутните времена (Смутное Времья) запълниха годините между смъртта на сина на Иван Грозни, Фьодор в 1598 и възкачването на Руския престол на Романов-ите петнадесет години по-късно. С разбита централна власт воюващите помежду си боляри издигат и свалят набързо петима злополучни царе, страната е разкъсвана от селски бунтове и набези на Казаци, и на всичкото отгоре идват нападенията на шведи, поляци и татари. Първият министър на Фьодор, татарския боляр Борис Годунов(управлявал от 1958 до 1605г.) е свален по обвинения, че е убил Фьодор, синът на Иван Грозни. Самозванец, Лъже-Димитрий I заявява, че той е всъщност "убития" син на Иван Грозни. След като успява да си осигури подкрепата на полския магнат Йержи Мнижек(Jerzy Mniszek) и неговите приятели Йезуити и след като се оженва за дъщерята на Мнижек, Марина, Лъже-Димитрий I се отправя срещу Москва. Неговото кратко, реформаторско управление обаче приключва по "бомбастичен" начин, когато измамникът е изстрелят от дулото на топ на Червения площад от поддръжниците на следващия цар - Васил Шуйский(управлявал 1605-1611). Шуиский на свой ред е свален от друг самозванец - Лъже-Димитрий II, известен още като "Крадецът от Тушино", който някак успява да убеди

    Коментиран от #10

  • 8 Трол

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "ссс":

    Марина(вдовицата на първия лъже-димитрий), че той е всъщност нейният възкръснал съпруг. Шуйский умира в полски плен. Той е наследен от полския престолонаследник, принц Владислав Васа, чиято кандидатура е поддържана от друга болярска фракция.
    Въпреки, че много полски благородници, като Мнижек, от дълго време са били частно забъркани в Смутните времена официалната полска позиция е - ненамеса. Кралят отказва да подкрепи планът на Мнижек, независимо от слуховете в Русия за обратното. Парламентът предупреждава краля срещу всяко ангажиране с финансови средства и войски извън ограничената задача за обратно превземане на Смоленск. Така когато през 1610 полската армия напредва към Смоленск, редом с шведите, които вече са в Новгород, поляците нямат заповеди за по-нататъшно настъпление.
  • 9 Трол

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "ссс":

    Но, както по-късно военните началници обясняват, полските войници напредват въпреки заповедите. След разгрома на руската армия при Клушино пътят към Москва е открит и поляците окупират Кремъл необезпокоявани. В Москва е оставен полски гарнизон, който прекарва там около година преди да бъде притиснат да се предаде. Поляците обаче запалват града преди да бъдат избити от патриотичното руско население което възстава под ръководството на Минин Касапина, принц Пожарский и новия Цар Михайл Романов(управлявал 1613-1645). Руснаците бяха намерили своята династия и своята национална идентичност.
    Възстановяването на Москва е бавно, но методично. Поляците за изхвърлени до 1619, принц Владислав се отказва от претенциите си; Смоленск е възстановен в 1654."
    Още история и то не от руски източници искаш ли?

    Коментиран от #11

  • 10 ссс

    2 12 Отговор

    До коментар #7 от "Трол":

    Оооуу, трррр, я по леко ве троле ! Ти ся кой си ? Понеже аз зададох въпрос на крепостния селянин, а ми отговаря некъв трол ! Сигурно не си чувал за поговорката , краткость сестра таланта и се лъжиш дето мислиш, че ти чета простотиите с размер на романа Война и Мир.

    Коментиран от #12

  • 11 ссс

    3 14 Отговор

    До коментар #9 от "Трол":

    Да не са ви резнали пак копейките, гледам много се разписахте напослаедък ??

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 12 Конфуций

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "ссс":

    Човека ти е цитирал Норман Дейвис. Английски професор, учил в Оксфорд, Гренобъл, Съсекс. Член на английската академия на науките. Лектор в цял свят, от САЩ, през Полша, до Япония. Ако не искаш да се образоваш си е за твоя сметка. В този случай трола не е той!

    Коментиран от #16

  • 13 Трол

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "ссс":

    Абе дудо ненангледна. Еманципкрания спори със сербез путин но ти му отговаряш! Аз като съм постъпил с теб по същия начин що квичиш нечленоразделно?

    Коментиран от #17, #20

  • 14 Един от народа

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "ссс":

    Горките поляци.
    " Прусия, а след първоначалните си колебания и Австрия, оказва активно съдействие на Русия за потушаване на въстанието. "
    Не са случили на съседи нито от запад нито от изток.
    Добре, че е бил полския крал Ян III Собиески та да спаси обсадената за втори път от османци Виена (1683), спасявайки и цяла ЕВРОПА. Двеста години по-късно виждаме как "Европейските западни цивилизовани" държави помагат "реципрочно" на поляците в стремежите си независимост.
    Истината е, че както Полша така и ние сме отново на грешната страна. В един кюп заедно с Германия

    Коментиран от #19

  • 15 Един от народа

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "ссс":

    Обезцениха се и трябва да работим повече. Иначе признай, че истината боли.

    Коментиран от #18

  • 16 ссс

    0 7 Отговор

    До коментар #12 от "Конфуций":

    Виж сега, те тези негови цитати са ми нужни, като петия крак на кучето ! Ти виж, прочети по нагоре за какво възникна спора.3-я коментатор ми разказва, че полското въстание е минало тихо и мирно и само дето поизпратили малко поляци на каторга в Сибир, като заостря отделно вниманието ми на това какво правили поляците 1609 1618 г. Аз му отговарям, че не е точно така, понеже въстанието е дало жертви чийто брой никак не е малък за ония времена, като попътно му предлагам и той да даде някакви данни за жертвите от полско-руската война след като той я споменава. Това е, може да се отговори кратко, с 5-6 реда, а не с прекопирани цитати на Норман не знам си кой там които всъщност не дават отговор на моя въпрос.
  • 17 ссс

    0 6 Отговор

    До коментар #13 от "Трол":

    Аха, еманципирания спорел, той не спори а нагло лъже и затова аз му зададох въпрос ! Защо мълчи кът пунда и не отговаря, а ? Ти също нищо съществено не каза, не ме интересуват цитатите на Норман еди кой си там ! А защо кът си голям негов фен не публикуваш и цитатите му за двете полски въстания 1830 и 1863г. ?

    Коментиран от #22

  • 18 ссс

    0 6 Отговор

    До коментар #15 от "Един от народа":

    Я виж как знаеш, явно ти е позната подобна болка.
  • 19 ссс

    0 5 Отговор

    До коментар #14 от "Един от народа":

    Е добре де, защо само за европейските западни цивилизации споменаваш, а забрави ли за "помоща" на източните евро-азиятски цивилизации ?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ссс

    0 6 Отговор
    Туй рускуту трол гоолема работа ееей ! Таман да решим спора конструктивно, всчки вземаха и бегаха, скриха се в мишите дупки. Не сапрости иначе, знаят и помнят, че всеки ден следобед съм на килимчето в хамериканскуту пусолству, чакат да си одя и веднага налитат кът мухи на изпражнения. Представям как всичката тъз тролня щеше да оака прашките ако спора се водеше на 4 очи.
    Добре, аре тролчита, терена е свободен, налитайте, правете се на умни и си чешете езиците и егото.

    Коментиран от #24

  • 22 Трол

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "ссс":

    С цитатите на този професор се визира периода 1598-1611г. И се опитвам да отговоря на този твой въпрос:
    Публикувано във факти.бг: Та, какво казваш са правили поляците с руснаците 1609-1618 г. дай да видим твоите данни ?!
    Чети, ама не четеш. И изведнъж излизаш с:
    Публикувано във факти.бг: А защо кът си голям негов фен не публикуваш и цитатите му за двете полски въстания 1830 и 1863г. ?
    Ти хаповете пиеш ли си ги редовно?
  • 23 кроко

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "сербез путин":

    Ама те и франсетат, а и други са били в Полша! Кога ще ви оврът тролските кратуни, че когато големите си мерят пишките, няма смисъл да се буташ между тях, а ако за нещастие си там, няма мърдане!

    И за твое сведение, когато Александър е влязал в Париж, не е опожарил и плячкосал града като Наполеон Москва, ами е тръгнал да въвежда ред и конституция. Гледай поне децата си да не ги обременяваш с ограничения си мозък!
  • 24 кроко

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "ссс":

    стоянчо, чети си уикипедийката и не се напъвай да "решаваш конструктивно" никакви спорове - никой не спори с теб, хората ти посочва исторически факти, а с факти не се спори!
  • 25 До ссс

    4 1 Отговор
    До ония с коня има свободна стая на 4 - ти километър, за такива като вас приема е лесен, действай!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Qwerty

    1 0 Отговор
    Ето затова американските военни кортежи при натовски учения в Полша, са приветствани с американски знамена от хиляди поляци по улиците, а навсякъде в чужбина където поляци чуят руска реч, следва побой над ватниците. Подкрепям!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания