18 300 21

"Опипват, пускат ръце, налитат да целуват"

В късните часове става неприятно в някои германски дискотеки: напълно необезпокоявано мъже досаждат на посетителките в нощните клубове.

"Опипват, пускат ръце, налитат да целуват"
Снимка: Shutterstck
Deutsche Welle

Влизаш в дискотеката и изведнъж някой започва да те опипва", казва 19-годишната Алина Зонефелд. Веднъж един посетител бил толкова напорист, че не преставал да ѝ досажда въпреки многократните ѝ забележки. След което мъжът налетял да я целува.

Алина е написала отворено писмо, отправящо остри критики срещу дискотеките в източногерманския град Йена. "Нощно време не се чувствам сигурна в тях", пише момичето, което иначе обожава да излиза вечер. Но някои неща ѝ идват в повече: "От един определен час нататък става неприятно - започват опипвания, опити за целувки, посегателства", оплаква се Алина.

Внимание: сексизъм!

"В началото си мислех, че това е съвсем нормално", казва 19-годишната ученичка. Едва след като навлязла в темата за сексизма, се убедила в противното. "Изпадала съм в много неприятни ситуации, които изобщо на бяха безобидни. Помислих си, че това не може да продължава повече така и че трябва да сторим нещо", допълва тя. Затова се обърнала към обществеността. Шест нейни приятелки също са подписали отвореното писмо, което беше публикувано в "Осттюрингер цайтунг".

Социоложката от Техническия университет в Дортмунд проф. Моника Шрьотле е провела много представителни анкети във връзка с насилието над жените. "60 процента от жените и момичетата споделят, че са били жертва на сексуални посегателства", казва тя. В същото време жалбите срещу сексуални посегателства в Тюрингия са намалели почти до нулата. Алина Зонефелд и приятелките ѝ също не са се оплакали своевременно на охраната в дискотеката. "Днес съжалявам за това", казва момичето. В отвореното си писмо тя обвинява и охранителите в дискотеките, че не държат под око посетителите.

Визираните нощни клубове приемат критиките с разбиране. Сара Гасен от известната в Йена студентска дискотека "Rosenkeller" смята, че жените много често имат задръжки и не разговарят с другите за сексуалните посегателства. Вероятно някои от засегнатите не желаят да се стига до уволнения на хора от персонала на клубовете, твърди проф. Шрьотле. Но има и друга причина - жените просто не вярват, че, ако се оплачат, това ще промени нещо.

Джендър-изследователите знаят, че сексизмът се крепи на съществуващите властови отношения и на обществената неравнопоставеност между мъжа и жената. Жените, които стават жертва на сексуални посегателства, много често се чувстват отхвърлени и поставени в подчинена роля. И за много от потърпевшите е трудно да се обърнат към полицията, към началника си или към охранителите в нощните клубове.

Незначителен проблем?

Мъжете, които посягат грубо на жени, имат различни мотиви, споделя Моника Шрьотле. "Някои имат силни обществени позиции и разчитат, че жените няма да се съпротивляват. Други пък смятат, че са в подчинена роля и избиват комплексите си като посягат на жени и не възприемат този си статут като съвместим с представите им за мъжественост", казва тя. Извършителите обаче трудно могат да бъдат категоризирани. "За мен беше тежко да установя, че не мога да се движа свободно в определена дискотека, където хората споделят моите политически виждания и моята философия", казва Алина Зонефелд и добавя, че ситуацията в другите дискотеки не е по-различна.

Коментарите на нейното отворено писмо не са само положителни - мнозина ѝ се присмиват, а някои смятат сексизма за незначителен проблем. Има и такива, които смятат, че тя сама си е виновна. Една част от критиците ѝ пък виждат връзка с бежанците, които се държали така с нея, защото била с леви убеждения?! В нейния случай, обаче, натрапниците са били германци - обичайните посетители на заведението.

Независимо от отчасти острите дискусии, Алина е доволна, че е написала отвореното писмо - "за да знаят повече 16-годишни момичета, че могат и трябва да се защитават", казва тя. Друг положителен резултат от нейната инициативата е това, че нощните клубове ще организират информационна кампания срещу сексуалните посегателства в дискотеките.

Германия

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Джон Смит
  Отговор
  1 07:48  23.01.17
  Стой си вкъщи, Бабите ви се по дискотеки са ходели!

  Коментиран от #3

 • кроко
  Отговор
  2 08:10  23.01.17
  "За мен беше тежко да установя, че не мога да се движа свободно в определена дискотека, където хората споделят моите политически виждания и моята философия" Ама разбира се, то на дискотека се ходи за да си споделяш политическте виждания и философия! Ако го знаехме това като малки, сигурно щеше да ни е много по-яко по дискотеките!
 • гостенче
  Отговор
  3 09:00  23.01.17

  До коментар #1 от "Джон Смит":

  Точно бабичките едно време са се пердашили най много. Тогава е била най-разпасана работата. Може да не са започвали като сега от 13-14..... но са били най развратни. Те за това сега са толкова обезпокоени за младите, щото най добре знаят за що иде реч.
 • 1234
  Отговор
  4 09:04  23.01.17
  Тия бозави и пъпчиви комплексари, големи свалячи стават след две малки напитки, иначе трябва думите с ченгел да им вадиш!

 • гънтриля
  Отговор
  5 09:35  23.01.17
  Големият проблем по бг. дискотеките са наркотиците!!! Дискотеките са място и един от източниците на разврат. Ако стана цар на бг. ще видите дискотека през крив макарон хахахааааа..... и всички чалгаджии и чалгаджийки на каторга, строг вечерен час за всички и тотален контрол върху медиите... и яко бачкане по 12 часа, да няма време за глупости ... какво е това „свободи на човека“ - човека е животно и трябва да се дресира, иначе: анархия и крах... хахахааа...

  Коментиран от #6

 • Тервел
  Отговор
  6 10:30  23.01.17

  До коментар #5 от "гънтриля":

  Такива като теб диктатори с лопата да ги ринеш, то Адолф то Живков то Сталин Абу ал Багдади то боклук до боклука из историята... Аз пък ако стана цар, няма да затварям дискотеките. Ще разреша и свободната продажба на наркотици. Обаче ще въведа смъртното наказание за всеки, който доказано склонява някой друг за проституцияь, за вземане на наркотици, ца побоища и убийство над невинни. Е, това ще поизчисти боклука яко. Да видиш как дори наркоманчетатащ е се държат като хора... као обеся за топките десетина рецидива изнасилвача и побойника пред тях и като видят как крещят "щастливо", изцъклили очи, докато пътуват към небето..., това така ще ги ощастливи, че едва ли някой би посегнал на някого повече в дискотека, пък да не говорим за ония маймуни дето нападнали дядос брадви. Тия всеки с по два патрона и по-чист свят. но тия на постовете не стават. Те нямат морала затова, те имат евронагласа да лапат юрофуундс...Пердън да усвояват...
 • бате Петьо
  Отговор
  7 10:38  23.01.17
  До #3 гостенче - Твоята баба ли ти разказа това , бре гостенче ? Тя сигурно е 90-ти набор . Само , че моята баба която беше 20-ти набор друго ми е разказвала . И за чест , и за свян и за хорото с белия чаршаф..... Ти поне гледай Българското кино , но черно-бялото с тези актьори , чиито имена и аз вече не си спомням . Там няма реклама и може-би ще прозреш - какво наистина е било .
 • Капитана
  Отговор
  8 10:55  23.01.17
  Стойте мирни в къщи и вардете "КАТЕРИЦИТЕ"!!!
 • 9 10:59  23.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • шшш
  Отговор
  10 11:07  23.01.17
  "В началото си мислех, че това е съвсем нормално", казва 19-годишната ученичка. - Ако ти е приятно няма проблеми ,но ако не пиши на Меркел , тя сега затрупана с такива жалби покрай "бежанци" -то дискотеки,басейни ,площади , абе мини на отсрещния тротоар щом видиш тези отрепки. Били я щипнали е ,какво пък .Друго когато озверели свине -идил миндиловци притискат или изнасилват...
 • Morgoth
  Отговор
  11 11:10  23.01.17
  Явно "хората споделящи нейните политически виждания и философия" като си пийнат малко повечко отиват от едната в другата крайност, при това тук не става дума за имигранти.
 • иии
  Отговор
  12 11:14  23.01.17
  Публикувано във факти.бг: В нейния случай, обаче, натрапниците са били германци - обичайните посетители на заведението. Защо да са натрапници ,живеят си в Германия ,не са от тези кърлежи от ислямски държави ,които цокат от социални придобивки...Тук някой иска да сложи всички под един знаменател..Дори нещо повече ,местните веднага ще санкционират, а пък пришелци се чувстват като у дома и правят каквото си поискат...къде е справедливост..питам аз.
 • КАКА
  Отговор
  13 11:34  23.01.17
  БРАВО НА НОМЕР 7-А МЛАДИТЕ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ПОВЕЧЕ ОТ МИНАЛОТО НА ПРЕДЦИТЕ СИ ЗА ДА НАУЧАТ КОЛКО МОРАЛНИ ХОРА СА БИЛИ А НЕ ДА ПИШАТ ГЛУПОСТИ
 • ХАХА
  Отговор
  14 11:36  23.01.17
  еее, тия нещо са изостанали от времето. ето сега тръмп ще легализира хващането на жена за чатала (както той каза), то ще стане съвсем нормална практика
 • Бай сило
  Отговор
  15 13:10  23.01.17
  Не се страхувай момиче , баба Меркел вие намерила най добрите ухажори ,ще свикнеш!
 • jambazina
  Отговор
  16 14:47  23.01.17
  Ми като те опипват, опипвай и ти........
 • onq s konq
  Отговор
  17 15:29  23.01.17
  Еми то в дискотека какво да правиш!И тука е така!
 • Грую
  Отговор
  18 15:34  23.01.17
  Абе германките се надали да ги пообарат по-сериозно тук-таме в тъмницата, а пък те само ги опипвали, как да не оплачат!
 • ДЕСИСЛАВА
  Отговор
  19 16:32  23.01.17
  НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО СЕ ОПЛАКВАТ. ТОВА Е НОРМАЛНО В ДИСКОТЕКА СЕ ХОДИ ЗАРАДИ ТОВА. ПИЯНИ ЖЕНИ, МЪЖЕ, АЛКОХОЛ, НАРКОТИЦИ. КОЙТО НЕ ИСКА ДА СИ СЕДИ В КЪЩИ
 • филанкишията
  Отговор
  20 17:53  23.01.17
  Малее, какви думи само: "Джендър-изследователите"
 • 1234
  Отговор
  21 21:05  23.01.17
  Тръмп е виновен

Напиши коментар:


Публикувай