Last news in Fakti

24 Януари, 2017 07:49 1 517 3

Папата се опасява от нови „спасители“ като Хитлер

  • папата-
  • папа франциск-
  • хитлер-
  • популизъм-
  • тръмп-
  • тревога-
  • спасители

Папата заяви, че хората не трябва да правят същите грешки като през 30-те години на миналия век

Папата се опасява от нови „спасители“ като Хитлер - 1
Снимка: БТА/ AP

Главата на Римокатолическата църква изрази притеснението си от възхода на популистки лидери като Адолф Хитлер.

В интервю за испанския вестник „El Pais“ папа Франциск заяви, че е разтревожен от вълната на популизъм в САЩ и Европа.

Той подчерта, че хората не трябва да правят същите грешки като през 30-те години на миналия век, когато се обърнаха към „спасители“ като Хитлер за решаването на икономически и политически кризи. Това завърши с война, припомня папата.

„Кризите провокират страх. По мое мнение най-яркият пример за европейския популизъм е Германия през 1933 година“, заяви папа Франциск.

„Тогава хората искаха да открият своята идентичност. Един харизматичен лидер им го обеща, но им даде изопачена идентичност. Всички знаем какво се случи след това“, каза още папата.

Според него издигането на стени и прегради срещу чужденците не решава проблемите в световен мащаб.

Относно новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, папа Франциск заяви, че е прекалено рано да се дават оценки дали ще бъде успешен държавен глава или не.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хайл

    6 5 Отговор
    А дано да се е пръкнал вече новия Хитлер,че май друго няма да оправи и изчисти континента.
  • 2 гост

    6 0 Отговор
    И навремето е имало фактор на толерантност спрямо евреите, но когато това е прекалило Хитлер е използвал хорското недоволство спрямо тях и е започнал чистка. Сега сме на етап хорско недоволство спрямо животните от Северна Африка. Следващият фюрер вече е роден и отраснал, въпрос на време е да се разбере кой е. Разберете, че толерантност е умерено понятие, с което Европарламента вече злоупотреби, Меркел се изгаври, а много криминални типове изкараха милиарди от транспорт и подкупи. Няма нищо контролирано в емиграцията, няма как да е редно това, а същинската причина за миграцията е във война, подклаждана от неевропейски държави. Ако някой може да ми обясни защо Европа приема бежанците ще е добре.
  • 3 Morgoth

    1 0 Отговор
    Обществото е като цяло предсказуемо - то е разнородно и съставено от достатъчно много хора за да се гарантира, че при едни и същи преизвикателства ще реагира по един и същ начин. Има си и цяла наука - социология, която се занимава с това.
    Ако условията бъдат доведени до тези от 30-те, рано или късно новия Хитлер ще се появи. И тук не е обществото което може да реагира и да преотврати избора си, а власт имащите, които да предотвратят оформянато на специфичните условия за появата му.
    Ако сложим Хитлер на края на скалата по консерватизъм, то на съвсем другия край са либералите. Колкото обществото е по-притиснато да бъде все по-либерално и все по-либерално толкова повече ще се засилват съпротивителните сили. А когато се задейства принципа на махалото, колкото по-големи са били тези сили в толкова по-голяма крайност ще се отиде.
    Единствения начин да се спасим от следващ Хитлер е да сложим юзди на либералите!