879 0

Новият директор на ЦРУ е Майк Помпео

Конгресменът от Канзас беше избран с 66 гласа "за" от членовете на Сената

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Сенатът на САЩ даде своето одобрение за избрания от Тръмп кандидат за поста на директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), съобщи Си Ен Ен.

Номинацията на бившия конгресмен от Канзас Майк Помпео беше одобрена с 66 гласа „за“ срещу 32 „против“. Единственият републиканец в опозиция се оказа сенатор Ранд Пол, а изненадата дойде, когато сенаторът демократ с леви убеждения — Бърни Сандърс изрази пълната си подкрепа за избирането на Помпео за шеф на ЦРУ.

По време на проточилото се гласуване, някои демократи се опитаха да се противопоставят на избирането на бившия конгресмен от Канзас, заявявайки, че до сега той не е заявил ясни и категорични позиции по отношение на въпроси като изтезанията, наблюдението и руската намеса в американските президентски избори.

Много от членовете на Сената се опасяват, че след поемането на поста Помпео ще въведе някои промени в закона за следенето, които ще дадат по-големи правомощия на службите да се месят в личния живот на хората, както и че ще одобри използването на специални техники при разпит, които според мнозина са равносилни на мъчения и изтезания.

Няколко часа след утвърждаването Помпео положи клетва пред вицепрезидента Майк Спенс.

Като конгресмен 53-годишният Майк Помпео представляваше щата Канзас. Той е известен с острата си критика срещу Русия и е на мнение, че Москва се държи агресивно.

Той ще оглави ЦРУ в критичен момент за националната сигурност на САЩ, след като бюрото се озова в центъра на скандала за хакерските атаки по време на президентските избори.

САЩ


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай