517 3

750 000 цивилни все още живеят под контрола на ДАЕШ в Мосул

ООН и още 20 хуманитарни групи изразиха опасенията си за съдбата на невинните иракчани

Снимки АП/БТА
Снимки АП/БТА
Милена Трачева

След 100 дни на ожесточени сражения между иракските сили за сигурност и Ислямска държава за контрола над ключовия иракски град Мосул, някои негови части все още се намират под контрола на терористичната групировка, съобщиха от ООН във вторник. По данни на световната организация, около 750 000 цивилни, продължават да живеят в западните части на града, където през следващите седмици се очаква да се разразят тежки боеве.

В последния си доклад за ситуацията в региона ООН изрази дълбока загриженост за живота и състоянието на тези хора, които обитават територии, които иракските войници не успяха да изтръгнат от лапите на Ислямска държава, въпреки последните си победи.

Лиз Гранде, координатор на ООН по хуманитарните въпроси в Ирак заяви, че в контролираните от терористите райони на града продължават да живеят стотици хиляди невинни цивилни, чиито живот е в опасност. Тя заяви, че стойността на храната и на основните стоки в тези райони се покачва изключително бързо, а източниците на вода и електричество са непостоянни. По думите ѝ, някои от жителите са принудени да горят мебели, за да си осигурят топлина.

Иракската армия заедно с местни паравоенни формации и с подкрепата на кюрдските пешмерги на 17 октомври предприеха действия за освобождението на Мосул. Техните усилия бяха подкрепени от самолети на международната антитерористична коалиция, която се оглавява от САЩ.

Преди началото на кампанията ООН и други хуманитарни организации предупредиха, че при най-лошия сценарий, сраженията могат да засегнат до един милион души, живеещи в региона. Към днешна дата, около 180 000 души са напуснали източните части на града, но повече от 550 000 цивилни все още обитават своите домове.

Под днешното изявление на ООН се подписаха 20 международни и местни хуманитарни групи, опериращи в страната.

По-рано този месец иракските сили обявиха освобождението на Източен Мосул. Това беше голяма победа в рамките на тримесечните им усилия да изтласкат терористите от втория по големина град в Ирак.

Ирак


Още по темата

 • Следващата цел - мощен щурм на Ракка

  Следващата цел - мощен щурм на Ракка

  Следващата фаза от подкрепяната от САЩ кампания срещу "Ислямска държава" в Сирия има за цел напълно да обкръжи столицата на групировката в ...
  31.01.2017
  1 387
  18

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • на Деса шушито
  Отговор
  1 20:48  24.01.17
  Десо, ти си, давай!
 • юхууууууу
  Отговор
  2 20:51  24.01.17
  Деси, къде си?!

  Коментиран от #3

 • стоян
  Отговор
  3 20:52  24.01.17

  До коментар #2 от "юхууууууу":

  На гей парад сме!

Напиши коментар:


Публикувай